Zisk Samsungu bol opäť rekordný, dobrým biznisom sú čipy

Juhokórejskému výrobcovi elektroniky Samsung Electronics stúpol v treťom štvrťroku čistý zisk o 25 percent na rekordných osem biliónov wonov (približne 5,5 miliardy eur).

25.10.2013 08:54
Samsug Galaxy Round Foto:
Samsung Galaxy Round
debata

Samsung prekonal rekord už siedmy štvrťrok za sebou. K rekordným výsledkom najviac prispelo oživenie v divízii polovodičov, ktoré prekonalo aj prudké spomalenie rastu predaja inteligentných telefónov. Telefóny boli hlavným motorom rastu firmy v predchádzajúcich štvrťrokoch.

Rekordné boli aj tržby a prevádzkový zisk. Tržby sa zvýšil o 13 percent na 59 biliónov wonov. Prevádzkový zisk vzrástol o 26 percent na desať biliónov jenov. Samsung je najväčším svetovým výrobcom inteligentných telefónov, pamäťových čipov a televízorov.

Zisk polovodičovej divízie sa v štvrťroku zdvojnásobil na 2,06 bilióna wonov. Rástol hlavne dopyt po pamäťových čipoch používaných v mobilných prístrojoch, serveroch a herných konzolách.

Zisk mobilnej divízie síce bol takisto rekordný a prispel k celkovému prevádzkovému zisku takmer 70 percentami, rast dopytu po prémiových inteligentných telefónoch Galaxy S4 a Galaxy Note 3 sa však takmer zastavil. Motorom dopytu v divízii tak boli hlavne lacné prístroje.

Samsung očakáva, že rast predaja inteligentných telefónov zostane slabý aj v poslednom štvrťroku, ktoré je obvykle vrcholom sezónneho dopytu po spotrebnej elektronike. Rast predaja tabletov však odhaduje o viac než 20 percent. Dúfa , že sa mu tak podarí znížiť náskok Apple na tomto trhu, napísala agentúra AP .

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung