Za akciu Google prvýkrát zaplatíte 1000 USD, začínal s 85 USD

Akcie amerického internetového gigantu Google krátko po piatkovom otvorení amerických búrz prvýkrát prekročili hranicu 1000 dolárov a posilnili o viac než 12 percent. Akciový trh reaguje na štvrtkové priaznivé výsledky spoločnosti. Google vstúpil pred deviatimi rokmi na burzu s kurzom 85 dolárov za akciu.

19.10.2013 10:01
Google Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Cena akcií Googlu v regulárnom obchodovania na trhu Nasdaq do piatka neprekročila úroveň 928 dolárov. Nad túto úroveň sa dostala hneď po zverejnení výsledkov firmy po štvrtkovom uzavretí búrz, keď v neoficiálnom obchodovaní vyskočila o takmer desať percent na 970 dolárov. V piatok sa kurz na konci obchodovania dostal až nad 1011 dolárov.

V posledných piatich rokoch akcie Googlu väčšinou stabilne rástli a za tú dobu sa ich hodnota zvýšila na viac ako dvojnásobok. V uplynulých troch mesiacoch ale oslabovali, pretože výsledky za predošlé štvrťroky ukázali pokračujúci pokles cien reklamy. Od začiatku roka ale Google získava takmer 40 percent.

Čistý zisk Googlu v treťom štvrťroku stúpol o 36 percent na takmer tri miliardy dolárov. Tržby spoločnosti, ktorá prevádzkuje najväčší internetový vyhľadávač na svete, vzrástli o 12 percent na 14,9 miliardy dolárov.

Investorov povzbudil najmä silný nárast počtu kliknutí. Ten sa zvýšil medziročne o 26 percent, čo bolo najvyššie tempo za posledný rok. Kompenzovalo to pokračujúci pokles priemernej ceny, ktorú zadávatelia reklamy platia za kliknutie.

Google spolu s výsledkami ďalší firiem pomohol celému trhu k rastu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #akcia