Svetová banka: Platobná neschopnosť USA by bola katastrofou

Spojené štáty spôsobia globálnu ekonomickú katastrofu, ak včas neprídu s plánom na zvýšenie dlhového limitu americkej vlády a neodvrátia tak hrozbu, že nebudú schopné splácať dlhy. Uviedol to podľa agentúry Reuters prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

13.10.2013 08:28
Dolár, libra, jen, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (84)

Americká vláda nemá pre spory v Kongrese od minulého utorka peniaze na bežnú prevádzku. Pokračovanie sporov by mohlo viesť až k neschopnosti zvýšiť dlhový strop, takže by sa vláde už vo štvrtok mohli minúť peniaze na splácanie dlhov.

„Nachádzame sa teraz päť dní od veľmi nebezpečného okamihu. Vyzývam amerických politikov, aby rýchlo našli riešenie,“ uviedol Kim. „Nečinnosť by mohla viesť k rastu úrokových sadzieb, poklesu dôvery a spomaleniu hospodárskeho rastu,“ dodal. „Mohlo by to byť katastrofálne pre rozvíjajúce sa krajiny, čo by následne výrazne poškodilo aj vyspelé ekonomiky,“ vyhlásil.

Riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová už vo štvrtok varovala, že ak Američania dlhový strop včas nezvýšia, výsledkom by mohli byť vážne škody nielen v americkej ekonomike, ale v celom svetovom hospodárstve.

Pred negatívnymi dôsledkami neschopnosti Spojených štátov splácať svoje dlhy cez víkend varovali takisto vedúci predstavitelia troch popredných svetových bánk. Generálny riaditeľ najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank Anshu Jain uviedol, že dôsledky by boli „absolútne katastrofálne“. „Bola by to veľmi rýchlo sa šíriaca smrteľná choroba,“ dodal.

Jain sa rovnako ako generálny riaditeľ najväčšej americkej banky JPMorgan Chase Jamie Dimon a šéf francúzskej bankovej jednotky BNP Paribas Baudouin Prot domnieva, že neschopnosť vlády USA splácať dlhy by mala dramatický vplyv na hodnotu amerických dlhopisov aj doláru a pravdepodobne by uvrhla svetovú ekonomiku do novej recesie.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť #Svetová banka