Menej dolárov na trhu postihne Slovákov a Čechov najmenej

Slovensko a Česká republika sú v strednej Európe najmenej citlivé na sprísnenie menovej politiky v Spojených štátoch a ďalších vyspelých krajinách. Uviedla to vo štvrtok medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service.

10.10.2013 12:32
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Vplyv tohto vývoja na jednotlivé krajiny bude závisieť od veľkosti a likvidity domácich finančných zdrojov, dodala agentúra.

Moody's predpo­kladá, že po obmedzení menovej stimulácie v USA a inde sa zvýši napätie v globálnej finančnej likvidite. To znamená, že na peňažných trhoch bude k dispozícii menej peňazí a že úrokové sadzby tak budú mať tendenciu rásť. Z piatich krajín strednej Európy takýto vývoj najviac ohrozí Maďarsko, po ňom Rumunsko a potom Poľsko, uviedla agentúra.

Moody's konšta­tovala, že päť krajín strednej Európy ťažilo z mimoriadne uvoľnenej menovej politiky a z vysokej likvidity po globálnej finančnej kríze. Úverové náklady sa od začiatku roka 2012 znižovali najmä v Česku, na Slovensku a v Poľsku – vďaka vysokej globálnej likvidite, nižším domácim úrokom a zlepšeniu dôveryhodnosti verejných financií.

Podľa agentúry sa po kríze zvýšil prílev finančných „portfóliových“ investícií a s výnimkou Maďarska prekonal úroveň z obdobia pred krízou. To zväčšilo podiel zahraničných investorov medzi vlastníkmi verejného dlhu stredoeurópskych krajín.

Veľké mladé trhové ekonomiky sveta v Ázii a Latinskej Amerike teraz zažívajú odliv týchto investícií. Medzinárodní investori sa chystajú, že po sprísnení menovej politiky v USA prevedú peniaze do výnosnejších dolárových aktív.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #USA #Fed