Handlovskí baníci budú dolovať ryby z vlastnej farmy

Hornonitrianski baníci budú chovať ryby. Rybia farma v Handlovej by mala rozbehnúť svoju prevádzku v januári 2015.

09.10.2013 15:01
ryby Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

Výstavbu areálu novej prevádzky Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) začali oficiálne v stredu poklopaním základného kameňa. Prostredníctvom integrovaného projektu, pozostávajúceho z rybej farmy a skleníkového hospodárstva, predpokladajú vytvorenie 80 až 100 nových pracovných miest pre obyvateľov Handlovej a okolia.

Rybia farma v Handlovej by mala rozbehnúť svoju prevádzku v januári 2015. „Plánované investičné náklady sú na úrovni 12,8 mil. eur. Na financovanie projektu budú využité sčasti vlastné prostriedky spoločnosti a časť nákladov bude pokrytá z úverových zdrojov,“ informovala hovorkyňa baní Adriana Siváková.

Stavebné práce by sa mali skončiť do konca roka 2014. Cieľom projektu je chov, spracovanie a expedícia rýb. "Chov rýb bude prebiehať v uzavretých halách, takzvaný indoor spôsob. Umožní chov teplomilných rýb, najmä kláriusa panafrického, zhodnotenie a ekonomické využitie banských vôd na chov rýb a zároveň na výrobu tepla pomocou tepelných čerpadiel. Tieto vody doteraz, viac ako 100 rokov, odchádzali nevyužité do vodného toku,“ priblížila Siváková.

Projekt využije banské vody, ktoré vytekajú z portálu starej a novej štôlne. "Na základe vykonaných laboratórnych rozborov je možné vodu využívať bez obmedzenia na poľnohospodárske účely – rastlinnú výrobu aj chov rýb,“ potvrdila Siváková. Výrobné priestory sú dimenzované na spracovanie suroviny – živých rýb v objeme 1 000 ton za rok. Okrem ťažby uhlia sa baníci už v súčasnosti venujú pestovaniu rajčín a hlív.

Akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, ktorej 97-percentným vlastníkom je firma Hornonitrianske bane zamestnanecká, je najväčšou ťažobnou hnedouhoľnou firmou na Slovensku. Vznikla v roku 1996. Svojou činnosťou nadväzuje na Západouhorskú kamennouhoľnú účastinnú spoločnosť založenú v roku 1909. Predmetom podnikania je najmä ťažba uhlia pre energetiku, priemysel a domácnosti.

21 debata chyba