Panasonic to vzdáva. Prestane vyrábať plazmové televízory

Japonská elektrotechnická spoločnosť Panasonic do konca marca zastaví stratovú výrobu televízorov s plazmovou obrazovkou. Informoval o tom v stredu japonský denník Nikkei.

09.10.2013 09:35
Panasonic 3D efekt, ryba, akvárium, tretí... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Panasonic sa tak ako posledný z japonských producentov stiahne z tohto trhu. Spoločnosť už tiež zastavila vývoj nových plazmových televízorov.

Vlani mal Panasonic na svetovom trhu s plazmovými televízormi podiel 16,5 percenta. Výrazne tak zaostával za svojím juhokórejským konkurentom Samsung Electronics, ktorý mal viac ako polovicu trhu.

Výrobcovia v minulosti do plazmových televízorov výrazne investovali, v súčasnosti sa však tieto prístroje predávajú oveľa menej ako televízory s obrazovkami z tekutých kryštálov. Podľa výskumnej spoločnosti DisplaySearch sa vlani plazmové prístroje na celosvetových dodávkach televízorov podieľali necelými šiestimi percentami.

Panasonic v uplynulých dvoch rokoch utrpel stratu 15 miliárd dolárov. Firma už minulý mesiac oznámila, že sa stiahne z trhu s inteligentnými telefónmi v Japonsku a ďalej sa bude zameriavať na rozvíjajúce sa trhy. Tam chce pod svojou značkou predávať iba tie prístroje, ktoré pre neho vyrobili iné firmy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plazmový televízor #Panasonic