Europoslanci pritvrdili voči cigaretám menej, než chcel Brusel

Regulácia tabakových výrobkov bude o niečo miernejšia než chcel Brusel. Europoslanci napríklad nezakázali tenké cigarety.

08.10.2013 13:39
cigareta, cigarety, fajčiť, fajčenie Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Európsky parlament v utorok zmiernil návrhy na prísnejšiu reguláciu tabakových výrobkov v kontroverznej novej tabakovej smernici.

Zdravotné varovanie má byť podľa europoslancov na 65 percentách strany škatuľky, zatiaľ čo podľa Bruselu mala výstraha pokrývať tri štvrtiny prednej a zadnej strany škatuľky. Europarlament je tiež proti zákazu tenkých cigariet „slim“ a je za odklad zákazu mentolových cigariet. O výslednej podobe europoslanci musia rokovať s členskými štátmi.

Na následky fajčenia zomrie v Európskej únii 700 000 ľudí ročne, tvrdí Európska komisia. Vlani preto navrhla zmeny v tabakovej smernici, ktoré majú počet týchto úmrtí znížiť a obmedziť príťažlivosť niektorých tabakových výrobkov pre mladých ľudí. Kritici však upozorňovali, že plánovaný zákaz cigariet s ovocnými alebo sladkými príchuťami alebo zákaz tenkých cigariet ohrozí tisícky pracovných miest v EÚ, podporí čierny trh a pre členské štáty môže znamenať výpadky v príjmoch na daniach.

„Zámerom smernice je, že tabakové výrobky by mali vyzerať a chutiť ako tabakové výrobky,“ vyhlásil v utorok pred hlasovaním eurokomisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Tonio Borg. V ruke pritom držal ružovú lesklú cigaretovú škatuľku, ktorú si vraj ráno niekto kúpil priamo v štrasburskom sídle Európskeho parlamentu a ktorá sa podľa neho skôr podobá krabičke parfumu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Európsky parlament #cigarety