Kritický deň pre USA sa blíži, dohoda je vzdialená

Americký prezident Barack Obama v pondelok vyzval republikánmi ovládanú Snemovňu reprezentantov, aby hlasovala o zákone, ktorý umožní vláde ukončiť súčasný núdzový režim.

08.10.2013 00:00
USA, zástava, vlajka, Spojené štáty Foto:
Ilustračné foto
debata

Zatiaľ čo podľa Obamu by sa hlasovanie mohlo skončiť úspechom pre vládu, republikánsky šéf snemovne John Boehner na konci prvého týždňa rozpočtovej krízy požaduje ústupky za odblokovanie financií pre federálne úrady. Obe strany sa v pondelok nepriblížili k zhode ani v otázke zvýšenia dlhového stropu, ktoré je pre Washington ešte zásadnejšie.

„Mám veľmi silné tušenie, že existuje dostatok hlasov (pre návrh zákona). Usporiadajte hlasovanie… Uvidíme, čo sa stane,“ vyhlásil Obama na adresu dolnej komory Kongresu počas návštevy Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA).

Rovnako ako státisíce ďalších federálnych zamestnancov boli aj ľudia z FEMA v prvých októbrových dňoch na nútenej dovolenke, ale niektorí z nich boli povolaní do práce pre hrozbu tropickej búrky Karen. Práve na tejto agentúre sa Obama snemovni snažil ukázať, v akom núdzovom režime vládni zamestnanci pracujú – sotva riziko úderu búrky v nedeľu pominulo, zamierili pracovníci opäť domov a mimo služby je teraz 86 percent zamestnancov tejto dôležitej agentúry.

Republikáni, ktorých podľa prieskumov viní z vyvolania súčasnej rozpočtovej krízy najviac Američanov, však nehodlajú schváliť návrh zákona o vládnych výdavkoch bez dosiahnutia ústupkov z Obamovej strany.

Šéf snemovne Boehner vyhlásil, že republikáni vymenia podporu vládnych výdavkov či zvýšenie dlhového stropu za zmeny v zdravotníckej reforme alebo za záväzky smerujúce k znižovaniu vládnych výdavkov a daní. To však demokrati stále nechcú pripustiť.

„Prezidentov odmietavý prístup k rokovaniam poškodzuje našu ekonomiku a vystavuje našu krajinu riziku,“ povedal na začiatku pondelkového rokovania snemovne Boehner.

Napätie vo Washingtone pritom stúpa s približujúcim sa 17. októbrom. Je to deň, dokedy je potrebné podľa ministerstva financií zvýšiť dlhový strop, aby bola krajina schopná naďalej uhrádzať svoje záväzky. Biely dom v pondelok oznámil, že prezident podporuje návrh demokratických senátorov na zvýšenie stropu umožňujúceho USA fungovať ďalší rok, republikáni však na tento návrh odmietajú kývnuť.

Spojené štáty sa pre rozpočtovú krízu ocitajú aj pod tlakom zvonku. Čína ako najväčší veriteľ americkej vlády Washingtonu odkázala, aby odvrátil krízu a zaistil bezpečnosť čínskych investícií.

Američania dlhový strop naposledy zvýšili v lete 2011 na súčasných 16,7 bilióna dolárov. Vláda tento strop dosiahne už na budúci štvrtok a nebude si potom ďalej môcť požičiavať. Nádej pritom americkej ekonomike dáva práve pohľad do roku 2011, keď sa zákonodarcovia na zvýšení stropu dohodli až v posledný možný deň.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť