Bločková lotéria v zberniach tiketov slušne vynáša

Bločková lotéria priniesla biznis pre zberne štátneho TIPOS-u. Spolu 244-tisíc účteniek z celkového počtu 7 miliónov bolo do lotérie v prvom kole zaregistrovaných cez zberne, ktoré na 20-centovom poplatku zinkasovali 48 800 eur. Na peňažné výhry pritom zatiaľ išlo 20-tisíc eur. Za poplatok čelí TIPOS už niekoľko dní kritike. Registrácia cez internet je bezplatná.

02.10.2013 20:00 , aktualizované: 03.10.2013 08:00
stávky, tipos, stávková kancelária, stávkovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Obchodní partneri podľa mantátornej zmluvy prevádzkujú 2 500 zberných miest TIPOS-u po celom Slovensku, hradia tým všetky svoje prevádzkové náklady, no najnovšie inkasujú cez poplatok aj tržby z lotérie. „Je to manipulačný poplatok, ktorý kryje náklady mandatárov spojené s prevádzkou siete terminálov a náklady na spotrebný materiál používaný  v tejto súvislosti. Pre TIPOS to nie je  profitabilná záležitosť,“ doplnil hovorca TIPOS-u Rastislav Čépe.

Momentálne nie je možné, aby si zákazník, ktorý príde do zberne TIPOS-u, zaregistroval naraz niekoľko bločkov za 20 centov. Musí za každé jedno prihlásenie zaplatiť zvlášť. Poplatok vraj kryje nielen náklady na prevádzku, ale slúži aj ako odmena obsluhujúcemu personálu. Mesačne stojí vyplatenie výhier 120-tisíc eur, dvakrát sa žrebuje o 20-tisíc eur a tretie žrebovania o autá v hodnote 80-tisíc eur kryje sponzor Kia.

TIPOS investoval jednorazovo do technických a softvérových zmien na zberných miestach zhruba 100-tisíc eur. Do bezpečnostnej infraštruktúry a mobilných aplikácii preinvestoval 78-tisíc eur. Práve prihlásenie bločku do lotérie cez mobilné aplikácie a internet ľudia využívajú momentálne najčastejšie, pretože je bezplatné. Až 95 percent Slovákov v prvom kole využilo túto možnosť. Aj víťaz hlavnej výhry vo výške10-tisíc eur v prvom žrebovaní, ktorý nakúpil v košickom supermarkete, prihlásil nielen samotný výherný bloček cez internet. Dokopy takto prihlásil až 183 bločkov. Podobne tak urobil aj rekordman, ktorý za dva týždne stihol cez web prihlásiť 2¤672 bločkov.

Štátna lotériová spoločnosť v pondelok žrebovala v lotérii prvých desať víťazných registračných kódov, na základe ktorých sa výhercovia teraz majú prihlásiť. TIPOS včera stále čakal na šiestich z nich. Doteraz sa k výhre Slováci, ktorí získali do 1 000 eur a mohli si výhru pripísať priamo na bankový účet bez toho, aby navštívili centrálu TIPOS-u. Výhru vyššiu ako 1 000 eur si totiž musí výherca prevziať práve v bratislavskej centrále prevádzkovateľa.

Nárok na výhru v bločkovej lotérii sa musí uplatniť v lehote najneskôr do 35 kalendárnych dní odo dňa vzniku nároku na výhru, teda odo dňa zverejnenia výherných registračných kódov. Podobne to funguje aj pri iných číselných hrách TIPOS-u.

„Kalendárny deň nasledujúci po dni vzniku nároku na výhru je prvým dňom plynúcej lehoty na uplatnenie nároku na výhru. Ak si hráč neuplatní nárok na vyplatenie výhry v uvedenej lehote, považuje sa jeho výhra za prepadnutú,“ hovorí Čépe.

Tí, ktorí vyhrali viac ako 1 000 eur, musia so sebou pri preberaní výhry mať aj originál bloček, inak mu ju TIPOS nevyplatí. Bloček si následne pracovníci TIPOS-u skopírujú. Doniesť si so sebou musí výherca aj platný preukaz totožnosti.

Od lotérie si vláda sľubuje zastavenie daňových únikov v obchodoch. Len pri únikoch na DPH štát v predajniach prichádza ročne asi o 150 miliónov eur. Lotéria už priniesla viaceré podnety na neférových obchodníkov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria #Tipos #registrácia bločkov