Harmonizovaná inflácia v auguste spomalila na 1,4 percenta

Rast cien na Slovensku spomaľuje. Potvrdili to aj údaje o vývoji inflácie meranej harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP), podľa ktorých ceny v auguste medziročne stúpli o 1,4 %.

16.09.2013 10:40
Peniaze, euro, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Oproti júlu to znamenalo zmiernenie harmonizovanej inflácie o 0,2 percentu­álneho bodu. Priemerná dvanásťmesačná inflácia tak v auguste dosiahla 2,4 %, čo oproti júlovému dvanásťmesačnému priemeru znamenalo rovnako pokles o 0,2 percentu­álneho bodu. Medzimesačne spotrebiteľské ceny rovnako klesli, a to o 0,2 %, kým v júli boli oproti júnu nižšie o 0,1 %.

Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, v auguste najrýchlejšie rástli ceny vzdelávania o 7 %. Ceny alkoholických nápojov a tabaku rástli rovnako ako ceny potravín a nealkoholických nápojov o 3,8 %. Hotely kaviarne a reštaurácie medziročne zdraželi o 2,7 %, rekreácia a kultúra išli hore o 1,8 %, zdravotníctvo o 0,9 %, odevy a obuv o 0,7 %, nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,5 % a bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,4 %. Naopak najvýraznejšie klesli ceny pôšt a telekomunikácií o 1 %. Lacnejšia bola oproti vlaňajšiemu augustu aj doprava o 0,9 % a rozličné tovary a služby o 0,2 %.

V medzimesačnom porovnaní v auguste oproti júlu najrýchlejšie rástli ceny alkoholu a tabaku, ktoré boli vyššie o 0,7 %. Nasledovali ceny rozličných tovarov a služieb, ktoré stúpli o 0,5 %, dopravy o 0,3 %, zdravotníctva o 0,2 % a hotelov, kaviarní a reštaurácií, ktoré išli nahor o 0,1 %. Na druhej strane oproti júlu najvýraznejšie klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,1 %. Lacnejšie ako v júli boli aj pošty a telekomunikácie a odevy a obuv zhodne o 0,7 %, rekreácia a kultúra o 0,4 % a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,1 %. Bez zmeny zostali v auguste v porovnaní s júlom ceny vzdelávania a bývania a energií.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #harmonizovaná inflácia