Grécko bude potrebovať ďalšiu pomoc, tvrdí predstaviteľ ECB

Je evidentné, že problémy Grécka sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť a v závislosti od vývoja situácie bude preto potrebné, aby medzinárodní veritelia podporili zadlženú krajinu jedným, prípadne aj dvoma dodatočnými programami pomoci. Vyhlásil to v stredu člen Rady guvernérov Európskej centrálne banky (ECB) Luc Coene.

11.09.2013 10:57
Euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Pokrok nastal, je ale veľmi pomalý. Ekonomická základňa Grécka je prirodzene extrémne malá a jej postupná náprava si vyžiada veľmi veľa času,“ uviedol ďalej Coene, ktorý je zároveň guvernérom belgickej centrálnej banky, pre rozhlasovú stanicu La Premiere.

Názor, že Grécko do konca budúceho roka nevyrieši svoje finančné problémy a krajina bude pred návratom na trhy potrebovať ďalšiu pomoc od partnerov eurozóny, vyjadril aj šéf skupiny ministrov financií členských krajín menovej únie (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. Na základe tohtoročných údajov o finančnej situácii Grécka by menová únia mohla zvážiť poskytnutie ďalších úľav pri splácaní dlhu, napríklad v podobe znížených splátok úrokov, uviedol Dijsselbloem minulý týždeň v Európskom parlamente.

Medzinárodní veritelia odhadujú, že Grécko bude od druhej polovice budúceho roka na pokrytie očakávaných výpadkov vo financovaní potrebovať dodatočných 10 až 11 mld. eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pomoc