Index Dow Jones vymieňa firmy, pribudnú Goldman Sachs, Nike a Visa

Priemyselný index Dow Jones (DJIA), ktorý je najznámejším ukazovateľom vývoja na amerických akciových trhoch, nanovo zahrnie investičnú banku Goldman Sachs, výrobcu športových doplnkov Nike a prevádzkovateľa siete kreditných kariet Visa.

10.09.2013 18:22
burza, akcie, ruka, investovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Vypadnú z neho producent hliníka Alcoa, výrobca počítačov Hewlett-Packard a bankový ústav Bank of America. Zmeny začnú platiť od 23. septembra. Oznámila to v utorok spoločnosť Dow Jones Indices, ktorá spravuje indexy Dow Jones.

Zmeny vo tridsaťčlennom indexe, ktorý zahŕňa akcie firiem z kľúčových sektorov americkej ekonomiky, správca uskutočnil kvôli nízkym cenám akcií troch odchádzajúcich firiem. Druhým dôvodom bola snaha rozšíriť záber indexu a posilniť v ňom zastúpenie jednotlivých odvetví.

Zmena v zložení indexu je najväčšia od 8. apríla 2004, keď sa v DJIA tiež obmenil tri firmy. Vtedy vypadla telekomunikačná skupina AT&T, upadajúci výrobca fotografickej techniky Eastman Kodak a papierne International Paper a nahradili ich poisťovacia skupina American International Group (AIG), farmaceutický gigant Pfizer a prevádzkovateľ mobilných sietí Verizon Communications. Naposledy sa index zmenil zhruba pred rokom, keď potravinársku firmu Mondelez International nahradil dodávateľ zdravotnej starostlivosti UnitedHealth Group.

DJIA vznikol už v roku 1896 a napriek svojej všeobecnej známosti ho už väčšina investorov považuje koncepčne za zastaraný a príliš ho nevyužívajú. Na rozdiel od oveľa využívanejšieho ukazovateľa S&P 500 a ďalších je cenovo vážený, a nie je tak vhodný pre investície založené na indexoch. Na pohyb DJIA majú totiž neúmerne veľký vplyv firmy s nižšou celkovou hodnotou, ale vysokými cenami akcií.

Pre vysokú cenu akcií sa tak výbor pre zloženie indexu nakoniec rozhodol, že do neho nezaradí napríklad internetového giganta Google, informoval televíziu CNBC predseda výboru David Blitzer. Spoločnosť Dow Jones Indices uviedla, že na hodnotu indexu nebude mať zmena žiadny rušivý vplyv. Od začiatku roka Dow Jonesov index získava asi 15 percent, po pondelkovom vzostupe o takmer jedno percento v utorok index po hodine obchodovania získaval 0,7 percenta a pohyboval sa okolo 15 170 bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #trhy #Dow Jones #DJIA