Bankovú úniu treba rýchlo dokončiť, tvrdí šéfka MMF

Riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová vyzvala vlády krajín eurozóny, aby rýchlo dokončili navrhovanú menovú úniu, ktorá má zabrániť opakovaniu bankovej krízy.

10.09.2013 15:09
Christine Lagardeová Foto:
Christine Lagardeová
debata (1)

Snahy o vytvorenie bankovej únie ako spoločnej poistky sa v poslednej dobe zadrhli, pretože Francúzsko a Nemecko sa nemôžu dohodnúť na hlavných pilieroch systému, ktorý má obnoviť dôveru v banky eurozóny.

Lagardeová vo svojom prejave na konferencii v Paríži podľa agentúry Reuters označila eurozónu za „krásnu loď“, ktorá však bola postavená len pre pokojné more a nebola pripravená vyplávať na divokú vodu. Pomôcť v ďalšej ceste jej má práve bankovej únie.

Podľa Lagardeovej vlády nemôžu pri stabilizácii dlhu spoliehať iba na uvoľnenú menovou politikou. Životne dôležité je podľa nej vytvoriť lepšie základy riadenia, ktorých súčasťou je práve banková únia.

Banková únia zahŕňa okrem iného vytvorenie jednotného bankového dohľadu a rezerv finančných prostriedkov na záchranu bánk. Zatiaľ ale nie je isté, ako sa to dosiahne. Niektoré krajiny trvajú na tom, že je potrebné zmeniť európske zmluvy, to by však mohlo trvať ďalšie dva roky.

V júli Európska komisia načrtla svoje predstavy o novom úrade, ktorý by mal byť zodpovedný za rozhodnutie o budúcnosti ktorejkoľvek zo 6000 bánk eurozóny, ak by sa takáto banka dostala do problémov.

V rámci jednotného mechanizmu riešenia (SRM) by nový úrad mal právomoc nechať zavrieť či reštrukturalizovať akúkoľvek banku v eurozóne, ktorá sa dostane do problémov. Jeho rozhodnutie by bolo nadradené rozhodnutiu úradov jednotlivých členských štátov, ktoré majú v súčasnosti na starosti uzatváranie skrachovaných bánk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #eurozóna #Christine Lagardeová #banková únia