Francúzske automobilky očakávajú oživenie trhu v roku 2014

Francúzski výrobcovia automobilov predpokladajú, že trh s automobilmi by sa mal budúci rok mierne oživiť. Vysokí predstavitelia konkurenčných automobiliek Renault a PSA Peugeot Citroën to nezávisle od seba povedali v pondelok.

10.09.2013 09:08
Renault Scénic Foto:
Ilustračné foto
debata

Európa by budúci rok mala „uvidieť svetlo na konci tunela“, citoval riaditeľa automobiliek Renault a Nissan Motors Carlosa Ghosna deň pred otvorením autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom vo svojom internetovom vydaní francúzsky denník Les Echos. Objemy predaja by podľa neho mali byť stabilizované alebo vyššie o maximálne 1 %, čo by znamenalo koniec piatich rokov klesania na trhu.

Podobne sa v samostatnom vyhlásení vyjadril aj riaditeľ značky Peugeot Maxime Picat, podľa ktorého sa budúci rok európsky trh s automobilmi začne pomaly oživovať.

Automobilky však očakávajú rast najmä mimo Európy. Peugeot podľa Picata predpokladá, že čínsky trh s automobilmi v roku 2014 narastie o približne 7 %. Renault zas počíta s pozitívnym vplyvom rastúceho dopytu na trhoch v Indii, Brazílii a Rusku, povedal Ghosn s tým, že globálny trh s automobilmi síce tento rok porastie len o 1,5 %, v roku 2014 by sa však tempo malo zdvojnásobiť na 3 %. Svoj odhad na tento rok Renault znížil už druhýkrát, naposledy svoj aprílový odhad rastu o 3 % znížil v júli na 2 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #PSA Peugeot Citroën #Renault