Kodak sa vracia, opustil režim bankrotovej ochrany

Americká spoločnosť Kodak dokončila reštrukturalizáciu a v utorok opustila režim bankrotovej ochrany.

03.09.2013 21:36
Kodak Foto:
Ilustračné foto
debata

Svetoznámy výrobca fotografických potrieb a niekdajší líder tohto trhu uviedol, že sa teraz zameria na komerčné zobrazovanie a tlač. Kodak požiadal o ochranu pred veriteľmi vlani v januári a v minulom mesiaci súd schválil žiadosť firmy o opustení tohto režimu.

Firma sa dostala do problémov pre rastúcu konkurenciu a rozkvet digitálneho fotografovania, na ktorý nestihla včas zareagovať. Nadol ju ale ťahali aj vysoké dlhy. Počas bankrotovej ochrany firma výrazne zoštíhlela, predala veľkú časť aktivít a patentov a ukončila výrobu fotoaparátov, ktorá ju preslávila.

Kodak dodal, že od utorka sú zrušené jeho staré akcie. Veritelia dostanú akcie reorganizovanej spoločnosti.

Spoločnosť sa bude zameriavať na technológiu tlače pre firemných zákazníkov, komponenty pre dotykové senzory inteligentných telefónov a počítačových tabletov a na filmy pre filmový priemysel. Firma teda už nebude vyrábať nič pre bežných spotrebiteľov.

Kodak má teraz 8500 zamestnancov – v čase vyhlásenia bankrotu ich mal asi 17 000. V roku 2003, keď bola firma na vrchole, zamestnávala zhruba 47 000 ľudí.

Kodak patrí medzi najznámejšie americké značky a kedysi dominoval celému fotografickému priemyslu. Firma založená v roku 1880 však nedokázala rýchlo prijať moderné technológie a zaspala rozvoj digitálnej fotografie, aj keď to bola práve ona, kto vymyslel digitálny fotoaparát.

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Kodak #reštrukturalizácia