Česi sa dostali z recesie, potvrdili štatistici

Česká ekonomika sa po poklese šesť štvrťrokov za sebou dostala z recesie. V tohtoročnom druhom štvrťroku rástla medzikvartálne o 0,6 percenta. V podrobnejšom odhade, ktorý je o 0,1 percentuálneho bodu nižší ako predbežný, to v utoro oznámil Český štatistický úrad(ČSÚ).

03.09.2013 10:40
Koruna, Česko Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Medziročne sa hrubý domáci produkt (HDP) znížil o 1,3 percenta, podľa predbežného odhadu štatistikov klesol o 1,2 percenta. Analytici výraznejšiu revíziu údajov neočakávali.

„Zdá sa byť definitívne potvrdené, že česká ekonomika je von z recesie,“ uviedol analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Naďalej ale očakáva celoročný pokles domácej ekonomiky v tomto roku o 0,7 percenta.

„O ďalšom smere českej ekonomiky tak bude aj naďalej rozhodovať predovšetkým chuť zahraničných zákazníkov nakupovať slovenské výrobky,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Domáca spotreba a predovšetkým investície sa v druhom štvrťroku totiž podľa neho ekonomiku príliš nepotiahli.

Výdavky na konečnú spotrebu v 2. štvrťroku vzrástli medziročne o 0,8 percenta, a to najmä v dôsledku nízkeho vlaňajšieho základu. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku boli výdavky o pol percenta nižšie. V prípade domácností, kde výdavky medziročne vzrástli o 0,5 percenta, sa záujem spotrebiteľov sústredil vo väčšej miere ako vlani na produkty určené na dlhodobú spotrebu, najmä na bytové vybavenie a dopravné prostriedky. Naopak, výrobky určené na rýchlu spotrebu nakupovali domácnosti menej než pred rokom.

Významná zmena podľa štatistikov nastala vo vývoji zahraničného obchodu a jeho príspevku k tvorbe HDP. Po dočasnom poklese v prvom štvrťroku vzrástol vývoz medziročne o dve percentá, zatiaľ čo dovoz len o 0,5 percenta. „Aktívne saldo v bežných cenách sa v 2. štvrťroku medziročne zvýšilo o 20,1 miliardy korún na 66,2 miliardy Sk,“ uviedol ČSÚ.

Vývoj HDP pritom podľa štatistikov v posledných štvrťrokoch poznamenal rad mimoriadnych vplyvov. Išlo o pokles alebo stagnáciu v krajinách hlavných hospodárskych partnerov ČR, preto zahraničný obchod prestal byť dočasne zdrojom ekonomického rastu, ale aj o nezvyčajne dlhú a chladnú zimu ovplyvňujúcu odbory závislé od počasia. Ďalej mala v tomto roku vplyv na vývoj HDP dlhodobo klesajúci investičná aktivita.

HDP bol najmä v medzikvartálnom porovnaní tiež silne ovplyvnený nerovnomerným príspevkom spotrebnej dane z tabakových výrobkov. „Predzásobenie koncom minulého roka navýšilo tvorbu HDP v poslednom minuloročnom štvrťroku s následne sa prepadlo začiatkom tohto roka. V druhom štvrťroku pôsobil v medzikvartálnom porovnaní dopad predzásobenia opačne, avšak s menšou intenzitou,“ uviedli štatistici.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Česko #recesia