Predaj tabletov teraz spomalí rast, neskôr sa prudko rozbehne

Analytici očakávajú, že trh s tabletmi v ďalších rokoch prudko porastie a v roku 2017 by sa mohlo predať až 407 mil. tabletov.

30.08.2013 17:36
Apple iPad mini, tablet Foto:
Ilustračné foto
debata

Rastúca konkurencia zo strany veľkých smartfónov, či vznik nových kategórií produktov, ako napríklad nositeľných elektronických zariadení. To sú hlavné dôvody, pre ktoré analytická spoločnosť IDC mierne znížila odhad predaja tabletov v tomto roku. IDC predpokladá, že sa do konca roka predá spolu 227,4 mil. tabletov, čo je však stále o 57,7 % viac, ako za celý rok 2012.

Napriek zníženiu odhadu analytici očakávajú, že trh s tabletmi v ďalších rokoch prudko porastie a v roku 2017 by sa mohlo predať až 407 mil. tabletov. „Slabší ako očakávaný druhý kvartál, zapríčinený hlavne nedostatkom prísunu nových produktov na trh znamená, že druhý polrok bude ešte kritickejší pre trh s tabletmi, ktorý je už tradične najsilnejší cez sezónu vianočných sviatkov,“ uviedol riaditeľ pre výskum v spoločnosti IDC Tom Mainelli. „Očakávame, že priemerné predajné ceny budú naďalej klesať,“ dodal.

Zatiaľ čo rozvinuté trhy, ako Severná Amerika, alebo Západná Európa, zatiaľ ťahali predaj tabletov, IDC očakáva, že v ďalších rokoch sa predaj v týchto regiónoch postupne oslabí. Dôvodom bude hlavne rastúce nasýtenie trhu, či výraznejšie rozšírenie smartfónov s väčšou ako päťpalcovou obrazovkou.

Analytici predpokladajú, že hlavnými ťahúňmi trhu budú v nasledujúcich rokoch prevažne rozvíjajúce sa trhy. „Medziročné nárasty sa začínajú spomaľovať, trh s tabletmi totiž začína vstupovať do skorých fáz vyspelosti,“ skonštatoval Mainelli. „Väčšinu dlhodobého rastu potiahnu krajiny ako Čína, kde predpokladané nárasty budú značne vyššie, ako celosvetový priemer,“ uzavrel Mainelli.

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet