Úrokové sadzby zostanú nízke

Vyhlásenia hlavných svetových centrálnych bánk, podľa ktorých úrokové sadzby zostanú dlhší čas na súčasných nízkych úrovniach, smerujú k upokojeniu trhov v čase slabého hospodárskeho rastu a vysokej miery neistoty. Uviedol to vo štvrtok člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny.

29.08.2013 12:54
Peniaze, jen, euro, libra, dolár Foto:
Ilustračné foto
debata

„Znamená to, že centrálne banky poskytujú trhom určitú istotu, že v dohľadnej budúcnosti zostanú úrokové sadzby na nízkych úrovniach,“ povedalo Nowotny a dodal, že sadzby sa nezvýšia, ale budú skôr stagnovať, pripadne sa ešte znížia. Súčasné rekordne nízke sadzby však predstavujú historickú anomáliu a prognózy ich zachovania preto nie sú „bezpodmienečné“, zdôraznil Nowotny, ktorý ja zároveň guvernérom rakúskej centrálnej banky.

Európska centrálna banka tento mesiac ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 0,5 %. Prezident ECB Mario Draghi po zasadnutí banky 1. augusta vyhlásil, že sadzby zostanú na súčasnom rekordnom minime dlhší čas, prípadne sa ešte znížia. Politiku nízkych sadzieb ECB odôvodňuje utlmeným výhľadom inflácie a slabým hospodárskym rastom v menovej únii.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #úroky #centrálne banky #Ewald Nowotny