Odchod od lacných peňazí by mali centrálne banky ordinovať opatrne

Stanislav Kałemba (1947) je vo vláde Donalda Tuska po druhý raz ministrom poľnohospodárstva. V politike je 22 rokov. Do roku 1992 pôsobil v poľských roľníckych odbytových družstvách.

25.08.2013 11:50
Peniaze, dolár, jen, euro, libra Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyhlásil to v sobotu na konferencii svetových centrálnych bankárov v americkom horskom letovisku Jackson Hole organizovanej americkou centrálnou bankou (Fed) Jean-Pierre Landau, bývalý námestník guvernéra francúzskej centrálnej banky.

Fed v snahe podporiť ekonomický rast USA po finančnej kríze v roku 2008 pristúpil po znížení úrokových sadzieb na takmer nulu k tzv. kvantitatívnemu uvoľňovaniu menovej politiky. Fed v rámci tohto kroku kupuje vybrané aktíva, prevažne štátne dlhopisy, a púšťa tak do ekonomiky ďalšie peniaze.

Európska centrálna banka a japonská centrálna banka taktiež znížili úrokové sadzby na takmer nulu a japonská centrálna banka nedávno začala masívne nákupy dlhopisov. Toto uvoľňovanie menovej politiky ale zároveň spustilo masívny príliv kapitálu do rýchlejšie rastúcich rozvíjajúcich sa ekonomík. Fed nedávno oznámil, že plánuje svoj program obmedziť, čo dostáva rozvíjajúce sa ekonomiky do problémov, pretože investori očakávajú koniec prílivu lacných peňazí.

Landau, ktorý teraz pôsobí ako profesor na Princetonskej univerzite, vo svojom prejave varoval pred vážnymi problémami, ktoré môžu odchod od lacných peňazí sprevádzať, ak sa banky nedohodnú na koordináciu svojich postupov.

Najhoršie by mohli dopadnúť kapitálové trhy a Landau tiež upozornil na hrozbu „segmentácie“ na národy s prebytkom kapitálu a na krajiny, ktoré budú budú trpieť nedostatkom investícií. Najpravdepodob­nejším scenárom za súčasných podmienok je podľa neho postupné roztrieštenie medzinárodného finančného systému.

Landau si je vedomý, že centrálnym bankárov sa určite nebude páčiť myšlienka koordinovanej menovej politiky, pretože ich úlohou je sledovať a podporovať domácu ekonomiku. Upozornil však, že sa im už podarila spolupráca v čase finančnej krízy v rokoch 2007 až 2009, keď Fed, ECB, japonská centrálna banka a ďalšie banky koordinovali znižovanie úrokových sadzieb a výmenu svojich zásob hotovosti, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Fed #centrálne banky