Asmussen: Bolestivé reformy v Grécku začínajú prinášať ovocie

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen vyzval vo štvrtok grécku vládu, aby nepoľavila v reformnom úsilí, ktoré podľa neho začína prinášať ovocie.

22.08.2013 16:58
Grécko, ekonomika, šetrenie Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Pri pohľade na údaje za druhý kvartál vidíme náznaky stabilizácie. Samozrejme ale uznávam, že je to bolestivý proces a nezamestnanosť dosiahla úrovne, ktoré sú neakceptovateľné,“ povedal Asmussen na záver svojej návštevy v Grécku.

Nemecký člen ECB v Aténach rokoval aj s guvernérom gréckej centrálnej banky Georgeom Provopoulosom, ktorý ho údajne informoval, že grécky štátny fond na záchranu bánk disponuje rezervou zhruba 8 mld. eur. Vďaka úsporným opatreniam a reštrukturalizácii by suma mohla vzrásť na 13 až 14 mld. eur, čo znamená, že Atény majú dostatočné zdroje na prípadné posilnenie kapitálu bánk, uviedol podľa agentúry Reuters nemenovaný predstaviteľ gréckej centrálnej banky.

Grécka ekonomika sa nachádza už šiesty rok v recesii. Krajina čerpá od roku 2010 finančnú pomoc, ktorá ju zachránila pred štátnym bankrotom. Atény majú od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) prísľub pomoci v celkovom objeme 240 mld. eur a zhruba 90 % tejto sumy už získali. Poslednú časť finančnej pomoci má Grécko čerpať koncom budúceho roku, krajina však pravdepodobne bude potrebovať ďalšiu podporu, aby dokázala stlačiť svoj dlh na udržateľnú úroveň.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Jörg Asmussen