Súkromný sektor eurozóny výrazne zrýchlil rast

Ekonomická aktivita v súkromnom sektore eurozóny v auguste prekvapivo vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Vyplýva to z predbežných výsledkov prieskumu medzi nákupnými manažérmi, ktoré vo štvrtok zverejnila spoločnosť Markit.

22.08.2013 13:42
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Nemecký súkromný sektor tento mesiac rástol najrýchlejšie od januára. Vo Francúzsku sa podmienky v súkromnom sektore prvýkrát za päť mesiacov zhoršili.

Súhrnný index aktivity súkromného sektora, ktorý sleduje priemysel aj služby, sa v celej eurozóne tento mesiac zvýšil na 51,7 bodu z júlových 50,5 bodu. Index sa tak posunul viac nad kľúčovou päťdesiatbodovú hranicu, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom aktivity. Dosiahol najvyššiu hodnotu od júna 2011, a zároveň prekonal všetky odhady analytikov v prieskume agentúry Reuters.

Najrýchlejšie sa od tohtoročného januára rast aktivity v súkromnom sektore zrýchlil v Nemecku, teda v najväčšej ekonomike eurozóny. Tam dosiahol 53,4 bodu. Naopak, vo Francúzsku, ktoré má druhú najväčšiu ekonomiku zo všetkých 17 krajín eura, aktivita po náraste v predchádzajúcich štyroch mesiacoch v auguste klesla na 47,9 bodu. V júli bola na 49,1 bodu.

Súhrnný index PMI slúži ako ukazovateľ hospodárskeho rastu eurozóny. Podľa spoločnosti Markit aktivita za tento štvrťrok ukazuje na expanziu ekonomiky v rozsahu 0,2 až 0,3 percenta. „Vyzerá to dobre. Ak sa dvíha eurozóna, potom to je dobré znamenie pre svetovú ekonomiku. Zakolísanie vo Francúzsku robí trochu starosti, ale snáď sa to napraví,“ podotkol hlavný ekonóm spoločnosti Markit Chris Williamson.

Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie sa v druhom štvrťroku vymanila z recesie. Hrubý domáci produkt sa v oboch týchto hospodárskych blokoch v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Eurostat zvýšil zhodne o 0,3 percenta. K oživeniu pritom pomohol najmä rast dvoch najväčších ekonomík, teda Nemecka a Francúzska. Pre tento štvrťrok analytici v nedávnom prieskume agentúry Reuters predpovedali rast o 0,2 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Markit #index aktivity