Fed nenaznačil, kedy sprísni americkú menovú politiku

Záznam z júlového zasadania amerického Federálneho rezervného systému (Fed) v podstate nenaznačil, kedy by centrálna banka USA mohla obmedziť svoju podporu ekonomike krajiny.

22.08.2013 09:54
Rok 2012 vo financiách: Dolár predstihne euro Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Záznam, ktorý zverejnili v stredu, ukázal, že takmer všetci členovia Výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) sa zhodli v tom, že zmena ekonomických stimulov ešte nie je vhodná. Investori pritom netrpezlivo čakajú na signál, kedy Fed začne redukovať svoj program nákupov dlhopisov. Väčšina investorov predpokladá, že obmedzovanie agresívneho kvantitatívneho uvoľňovania sa začne v septembri.

Zo záznamu z júlového zasadania Fed-u vyplýva, že centrálna banka USA uvažuje o novom nástroji na sťahovanie hotovosti z bankového systému. Ide o jednodňové reverzné repo obchody. Išlo by o transakcie, v rámci ktorých by Fed predal štátne cenné papiere primárnym dílerom alebo veľkým fondom a nasledujúci deň by ich kúpil naspäť za mierne vyššiu cenu. Tieto transakcie by dočasne odčerpávali hotovosť z bankového systému.

Hoci koncept reverzných repo obchodov podporuje predstavu, že Fed sa pripravuje na zvýšenie úrokových sadzieb, podľa Mary Beth Fisherovej z SG Corporate & Investment Banking v New Yorku to nie je signál o sprísňovaní menovej politiky v čase, kedy Fed uvažuje o tom, že v neskoršej časti tohto roka obmedzí nákupy dlhopisov. „Nie je to signál“ o bezprostredných zmenách v menovej politike Fed-u, dodala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #dolár #menová politika