Poliaci ostošesť vyvážajú potraviny, rekord posunú na 18 miliárd eur

Vývoz potravín z Poľska v tomto roku vzrastie približne o deväť percent a dosiahne nový rekord 18,5 miliardy eur. Agentúre PAP to v utorok povedal šéf Poľského zväzu zamestnávateľov v potravinárskom priemysle Andrzej Gantner.

20.08.2013 21:02
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata (40)

Najväčším trhom pre poľské potraviny je Európa, ktorá odoberá približne 76 percent poľského exportu.

Gantner pripomenul, že Poľsko je tiež významným dovozcom potravinárskych surovín, ktoré poľské firmy spracovávajú, balia a vyvážajú. Vlani hodnota dovozu do Poľska dosiahla 13,5 miliardy eur, tento rok podľa Gantnera zostane na rovnakej úrovni.

Za kľúčové trhy pre Poľsko označil Gantner Nemecko, Českú republiku a Slovensko, sľubný je ruský trh a tiež Ázia. Poľsko podľa Gantner exportuje hlavne mliečne výrobky, cukrovinky, ovocie a bravčové. Poľský tovar sa podľa neho vyznačuje priaznivým pomerom kvality a ceny.

Dovoz poľských potravín do Českej republiky za posledných 12 rokov vzrástol viac než štvornásobne – Poľsko je pritom po Nemecku druhým najväčším exportérom potravín do Česka. Obľuba poľských výrobkov u českých zákazníkov stúpala hlavne kvôli ich nízkej cene, tento rok ale poľské potraviny majú na konte množstvo afér.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #vývoz