Čínskou burzou výrazne pohla počítačová chyba

Masívne piatkové výkyv cien čínskych akcií spôsobila počítačová chyba v maklérskej spoločnosti. Oznámil to v nedeľu čínsky regulátor kapitálového trhu.

19.08.2013 07:27
Čína, juan, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Voči maklérskej firme China Everbright Securities plánuje začať formálne vyšetrovanie, napísala agentúra Reuters.

Hlavný index šanghajskej burzy Shanghai Composite a index popredných akcií na burzách v Šanghaji a Šen-čene rozbehli piatkové obchodovanie miernym poklesom. Potom ale začali prudko rásť. Shanghai Composite počas troch minút spevnil o takmer šesť percent, potom klesol späť. Deň uzavrel so stratou 0,6 percenta.

China Everbright Securities je piatou najväčšou maklérskou spoločnosťou v krajine. Firma neskôr informovala o probléme s elektronickým systémom obchodovania. Prudký rast a následný prepad ale vyvolal aj domnienky, že išlo o zámer úradov, ktoré si tak chceli zabezpečiť dôvod na potrestanie špekulantov.

Podľa regulačnej komisie Everbright zadala príkazy na nákup akcií v celkovom objeme 23,4 miliardy jüanov. To spôsobilo, že objem obchodov v piatok stúpol o viac ako polovicu oproti štvrtkovej úrovni. Podľa hovorcu čínskeho regulátora išlo o „prvý takýto prípad od chvíle, keď čínsky kapitálový trh vznikol“.

Úrady sa podľa agentúry Reuters rozhodli prijať kroky proti spoločnosti, prerušiť jej príslušné transakcie a nariadiť jej reformu. Podľa hovorcu regulačného úradu je v riadení informačného systému firmy Everbright mnoho problémov.

Čínske obchodné médiá uviedla, že Everbright požiadala o anuláciu všetkých svojich dopoludňajších obchodov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #počítače #burza