S&P potvrdila poľský rating, výhľad je stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v piatok potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Poľska v zahraničnej mene na úrovni A-/A-2 a rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov krajiny v domácej mene na úrovni A/A-1. Výhľad ratingov zostáva stabilný.

18.08.2013 14:35
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny podporuje silná ekonomika a zdravé verejné financie. Poľsko sa ako jediný členský štát Európskej únie po nástupe finančnej krízy v roku 2008 neprepadlo do recesie. Reálny hrubý domáci produkt (HDP) krajiny podľa agentúry v tomto roku posilní o 1 % a počas rokov 2014 až 2016 možno očakávať priemerný rast na úrovni 2,7 %.

Dôveryhodnosť krajiny podporuje aj silný a dobre kapitalizovaný finančný sektor. Ratingy by sa naopak mohli dostať pod tlak pre relatívne vysoký vládny dlh, nízky HDP na hlavu a veľkú závislosť na externom financovaní. V dlhodobom horizonte by mohli na verejné financie negatívne vplývať navrhované zmiernenia legislatívy o dlhovom strope a obmedzenie úlohy, ktorú zohrávajú v dôchodkovom systéme súkromné penzijné fondy, upozorňuje agentúra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rating #S&P #Standard & Poor's