V čase šetrenia dostane Malatinský viac

Ministerstvo hospodárstva pod taktovkou Tomáša Malatinského dostane počas budúceho roku viac peňazí.

17.08.2013 19:25
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Kým pre rok 2013 malo naplánované celkové výdavky na úrovni 302 miliónov eur, po Novom roku sa mu má podľa prvého návrhu zvýšiť rozpočet o viac ako tretinu, čiže asi o 112 miliónov eur. Hovorca ministerstva financií to zdôvodňuje zväčšeným objemom peňazí, ktoré majú do podnikateľských vreciek prúdiť z eurofondov.

„Ide predovšetkým o rast zdrojov EÚ a spolufinancovania o 50 percent z titulu aktuálnych odhadov na roky 2014 až 2016 zaslaných rezortom hospodárstva na ministerstvo financií,“ argumentuje Kuruc. Zatiaľ však nie je jasné, ktorým smerom sa budú peňažné toky zväčšovať. Ministerstvo hospodárstva totiž do uzávierky na otázky Pravdy neposlalo odpoveď.

Veľký objem európskych peňazí prúdi aj do farmárskych vreciek cez rozpočet ministerstva pôdohospodárstva vedeného Ľubomírom Jahnátkom. Mešec agrorezortu sa však má v budúcom roku zmenšiť. Schválený zákon o štátnom rozpočte hovorí, že ministerstvo môže počas roka 2013 minúť celkovo takmer 1,25 miliardy. Dôvodom na zníženie rozpočtu agrorezortu sú opäť eurofondy, ktorých farmári majú dostať po novom menej. Podľa Jahnátkovho hovorcu Petra Hajnalu je však zatiaľ predčasné hovoriť, v ktorých oblastiach sa objem peňazí zníži. „Ide o predčasné otázky, nakoľko budú prebiehať intenzívne rokovania s ministerstvom financií týkajúce sa návrhu rozpočtu verejnej správy,“ podotýka Hajnala.

Podľa návrhu budúcoročného rozpočtu, ktorý má zalepiť ďalšiu časť v štátnej kase, sa má znížiť deficit verejných financií na 2,9 percenta. Aby sa tento cieľ podarilo naplniť, vláda potrebuje usporiť viac ako 700 miliónov eur. Žiadne z naplánovaných opatrení sa však podľa šéfa ministerstva financií Petra Kažimíra nemajú dotknúť peňaženiek bežných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Tomáš Malatinský #ministerstvo hospodárstva