DPH klesne najskôr v roku 2016

Návrh rozpočtu na budúci rok zmrazil posledné nádeje, že o dva roky sa na Slovensku zníži daň z pridanej hodnoty na pôvodnú 19-percentnú úroveň.

16.08.2013 12:00
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
debata (8)

Ak by vláda totiž dodržala trojpercentný deficit verejných financií v tomto roku, ako pôvodne deklarovala, mala by sa podľa platného zákona o dani z pridanej hodnoty od roku 2015 znížiť jej sadzba zo súčasných 20 percent o jeden percentuálny bod. Doteraz štát tvrdil, že nižšia sadzba je splniteľná. Tým, že tento rok by mal podľa ministra financií Petra Kažimíra skončiť deficit verejnej správy na úrovni 3,04 percenta hrubého domáceho produktu, znižovanie sadzby sa odkladá najskôr na rok 2016. „V návrhu rozpočtu na ďalšie roky sa so znížením DPH počíta,“ povedal minister Kažimír.

Pri prípadnom znížení DPH na potraviny by sa podľa ekonómov výrazne znížili príjmy štátu, ale nemuseli by sa adekvátne znížiť ceny potravín a tovarov. Ukázalo sa to už počas prvej Ficovej vlády, ktorá znížila DPH na knihy z 19 na 10 percent. „Príjmy štátu z DPH poklesli, ale ceny kníh nie. Celý výnos vtedy zinkasovali obchodníci. Je málo pravdepodobné, že po znížení DPH o jedno percento pôjdu takisto aj ceny dolu o jedno percento,“ hovorí analytik Nadácie F. A. Hayeka Tomáš Púchly.

„Podnikatelia nepristúpia k zníženiu cien, keďže po dlhodobom útlme dopytu si budú kompenzovať zachovaním cien negatívne výsledky pokrízového obdobia,“ dodáva šéf Inštitútu hospodárskej politiky Igor Kiss. Pri poklese DPH podľa jeho slov neplatí to, čo pri znížení priamych daní. „Pri nich vzrástla aktivita ľudí a firiem, a tak sa celkový výnos priamych daní neznížil,“ uviedol Púchly.

Zníženie DPH bude problém

Deficit v budúcom roku by mal podľa odhadov Kažimírovho analytického tímu skončiť na úrovni 2,9 percenta hrubého domáceho produktu. Dovtedy bude nutné nájsť do štátnej kasy viac ako 700 miliónov eur navyše. Prípadný pokles sadzby DPH o percentuálny bod by pre vládu predstavoval ďalší výpadok na strane príjmov v rozpočte vo výške 220 miliónov eur.

„Znamená to pre vládu, že výpadok jedného príjmu bude musieť byť nahradený navýšením príjmu z iných zdrojov alebo znížením nákladov,“ myslí si Púchly. Vláda pritom jasne deklarovala, že peniaze do rozpočtu chce v najbližších rokoch získať zefektívnením verejnej správy, ako aj zastavením daňových únikov. Ekonómovia tvrdia, že by zníženie DPH nebol dobrý nápad. „Keďže vláda stále bojuje s výškou nášho dlhu, ako aj so zníženými výdavkami verejných financií, je to problém,“ komentuje Karol Piovarcsy, riaditeľ pobočky Saxo Bank v Prahe. Na vládu tlačí aj zvyšujúci sa dlh krajiny.

Vláda chce zlepšiť výber DPH

Štát pritom tvrdí, že v budúcom roku plánuje vybrať na DPH viac aj vďaka prijímaným opatreniam na boj s daňovými únikmi. Podľa návrhu rozpočtu by malo vďaka nim pritiecť do štátnej kasy v budúcom roku o 150 miliónov eur viac. K odhaľovaniu obchodníkov, ktorí nevydávajú bločky z registračnej pokladnice, by mala pomôcť tzv. bločková lotéria. Tá štartuje od októbra, ľudia si však môžu bločky do lotérie odkladať už od septembra.

Vláda začala s opatreniami proti kráteniu daní už od minulého roka. Karuselové podvody chce štát eliminovať novelou zákona o DPH, ktorá platí od októbra minulého roka. Zaviedlo sa skladanie zábezpeky pri registrácii na daň či ručenie odberateľa za daňové nedoplatky dodávateľa. Vláda od januára tohto roka takisto obmedzila platby v hotovosti, a to pri podnikateľoch nad 5-tisíc eur a pri fyzických osobách nad 15-tisíc eur. Ešte v októbri tohto roka plánuje zaviesť povinnosť správcu vkladu vložiť peňažné vklady spoločníkov s.r.o do štátnej pokladnice a v prípade daňových nedoplatkov alebo daňovej kontroly riešiť tieto prípady výmazom spoločností úradným príkazom.

Za jedno z doteraz najefektívnejších prijatých opatrení považujú daňoví poradcovia zavedenie inštitútu zábezpeky pri registrácii a pri dovoze tovaru až do výšky 500-tisíc eur. Od januára 2014 vláda zavádza aj elektronický kontrolný výkaz, ktorý sa rovnako ako daňové priznania bude predkladať v elektronickej podobe. Od budúceho roka by malo Finančné riaditeľstvo, ako aj polícia mať možnosť vstúpiť do kolaudačného konania. Podobne to teraz funguje napríklad v susednom Rakúsku, kde si stavebný úrad preveruje zdroje financovania vybraných objektov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #Slovensko #DPH