Štát potrestá zle hospodáriace obce

Tohtoročné šetrenie podľa vlády ohrozujú samosprávy. Niektoré obce totiž nedokážu hospodáriť s takým prebytkom, ako sa zaviazali v memorande o spolupráci pri konsolidácii verejných financií. V najhoršom prípade by tak štátny deficit v roku 2013 nemusel skončiť tesne okolo hranice troch percent.

15.08.2013 13:42
Dedina, pole, vidiek Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

„Za štát môžem povedať, že deficit sa dnes nachádza na úrovni 3,05 percenta, lenže práve mestá a obce nám momentálne spôsobujú výchylku okolo 0,2 percenta,“ povedal v stredu po stretnutí s predstaviteľmi samospráv premiér Robert Fico. Ak by táto situácia trvala aj zvyšok roka, deficit Slovenska by po započítaní dlhov miest a obcí skončil na úrovni 3,25 percenta.

Mestá a obce majú podľa dohody s vládou skončiť rok 2013 s prebytkom v hospodárení na úrovni 136 miliónov eur. „Pokiaľ sme za prvý polrok na úrovni prebytkového hospodárenia 18 miliónov eur, tak predpokladám, že na konci roka by sme mohli skončiť s prebytkom sto miliónov eur,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč. Najväčším súčasným problémom je, že kým niektoré obce šetria viac, ako treba, tak niektoré nešetria vôbec.

Štát dnes údaje o hospodárení obcí dostáva s oneskorením niekoľko mesiacov, čo sa od budúceho mesiaca zmení v prípade samospráv s viac ako 2-tisíc obyvateľmi. „Na mesačnej báze budeme dostávať údaje o hospodárení približne 450 miest a obcí,“ pokračoval Fico. Štát takto bude presne vedieť, ktoré samosprávy hospodária horšie, ako bolo dohodnuté s vládou, a bude môcť zakročiť.

„Vyzveme mestá a obce, kde je realita v hospodárenia iná ako v schválených rozpočtoch, aby pristúpili k revízii svojich rozpočtov,“ dodal Fico. Ak by na konkrétne mesto takéto varovanie nezabralo, štát samospráve v budúcom roku zníži príjem z podielových daní. „Krajným riešením zo strany štátu je vyvodzovanie selektívnej zodpovednosti, čo znamená, že o koľko menej peňazí ušetrí mesto v porovnaní s dohodnutým plánom, tak presne o toľko peňazí menej dostane v budúcom roku,“ zdôraznil Fico.

Takáto hrozba by na väčšinu samospráv mala fungovať. „Poviem úplne otvorene, že my by sme boli veľmi neradi, keby došlo k zmene podielových daní, pretože máme na rade prijaté úplne opačné uznesenie, teda zvýšiť podielové dane na pôvodnú úroveň,“ uzavrel Dvonč.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #štát #obce