Kontrolné známky pre liehoviny vyrobí štátna tlačiareň

Tlač kontrolných známok pre liehoviny a tabakové výrobky by mala vykonávať štátna tlačiareň.

14.08.2013 14:33
Alkohol Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z noviel zákonov o spotrebnej dani z alkoholických nápojov a spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktoré v stredu schválila vláda. Okrem ochrany zdravia občanov by mali zmeny zákonov podľa ministerstva financií znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, či zamedziť daňovým únikom na spotrebnej dani.

Ministerstvo financií tieto zmeny legislatívy pripravilo aj z dôvodu, aby Slovensko predišlo situácii s nelegálne vyrobenými liehovinami s obsahom metanolu, ktoré sa na jeseň minulého roka objavili v Českej republike. Na základe pripravených zmien by mala tlač kontrolných známok zabezpečovať štátna tlačiareň. Zriadením štátnej tlačiarne by sa mala zjednodušiť kontrola pravosti kontrolných známok a eliminovať priestor na ich falšovanie. Novela zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov by mala nadobudnúť účinnosť začiatkom decembra tohto roka. Štátna tlačiareň by mala od začiatku októbra budúceho roka zabezpečovať tlač kontrolných známok tabakových výrobkov.

Okrem spomínaných dvoch noviel kabinet schválil aj novelu zákona o cenách, ktorá by mala znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, ktorí predávajú tovar, na ktorý sa nevzťahuje regulácia cien. Od začiatku budúceho roka by sa tak mala zrušiť povinnosť viesť cenovú evidenciu. Spomínaná zmena by nemala platiť pre tých podnikateľov, ktorí spĺňajú minimálne dve z nasledujúcich troch podmienok, a to ak celková suma ich majetku presahuje 350 tis. eur, obrat presahuje 700 tis. eur a ide o podnikateľov s viac ako desiatimi zamestnancami.
Zmenám sa od začiatku budúceho roka nevyhne ani zákon o účtovníctve, ktorý by mal takisto znížiť administratívnu záťaž podnikateľov pri účtovaní. Zjednodušiť by sa tak malo zostavovanie účtovnej závierky, keď súvaha a výkaz ziskov a strát by sa mali zostavovať v skrátenom rozsahu. Údaje účtovnej závierky by sa mali zverejňovať prostredníctvom registra účtovných závierok. Na rozdiel od súčasnej úpravy by sa do registra mali ukladať aj výročné správy a zaniká povinnosť ukladania priebežných účtovných závierok. Zmenou by mala prejsť aj inventarizácia majetku, pričom dlhodobý majetok by sa mal inventarizovať len raz za štyri roky.

debata chyba
Viac na túto tému: #liehoviny #kolky #tlač