Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku stúpla

Dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku v auguste vzrástla a bola vyššia, než sa čakalo.

13.08.2013 13:57
peniaze, mince, bankovky, banka, účet, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
debata

K rastu prispelo najmä oživenie v eurozóne a tiež súkromná spotreba. Prieskum ekonomického inštitútu ZEW tak ukazuje, že najväčšia európska ekonomika po poklese koncom minulého roka a slabom štarte na začiatku roka tohtoročného opäť naberá rýchlosť.

Index ekonomickej nálady v auguste vzrástol na 42 bodov, čo je najviac od marca. V júli bol 36,3 bodu. Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali nárast indexu iba na 40 bodov. K zlepšeniu dôvery prispievajú známky toho, že ekonomika eurozóny sa zrejme dostáva z recesie. Podľa odhadov analytikov by ekonomika eurozóny mala v druhom štvrťroku vykázať rast o 0,2 percenta. Pre Nemecko je to veľmi priaznivá správa, pretože eurozóna má na jeho celkovom vývoze podiel asi 40 percent.

Ekonóm inštitútu ZEW Michael Schröder dodal, že čiastkové index očakávaní pre eurozónu vystúpil najvyššie od apríla 2010. To je podľa neho dobrý signál toho, že európska ekonomika má už to najhoršie za sebou.

Správa nemeckého inštitútu nadväzuje na ďalšie nedávne priaznivé údaje z Nemecka. Priemyselná výroba i zákazky vzrástli, súkromný sektor expanduje, vývoz sa zvýšil, nezamestnanosť klesla a nálada spotrebiteľov i podnikateľov sa zlepšila. Spotrebiteľská nálada dokonca vystúpila najvyššie za takmer šesť rokov.

Údaje inštitútu ZEW sa zakladajú na prieskume u 252 analytikov a investorov z obdobia od 29. júla do 12. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #investori #Dôvera