DPH v Grécku klesla, ceny v reštauráciách nie

Grécki reštauratéri na ostrovoch zatiaľ do cien nepremietli veľké zníženie dane z pridanej hodnoty, ktoré platí od začiatku augusta. Vyplýva to z prieskumu cestovnej kancelárie Alexandria.

08.08.2013 13:47
Grécko, karta, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

DPH v tamojších reštauráciách klesla z 23 na 13 percent, ceny pre zákazníkov ale zostali rovnaké. Grécke ministerstvo financií očakávalo, že sa týmto krokom zníži účty zákazníkov o 8,1 percenta a veľa podnikov sa prestane vyhýbať plateniu daní.

„Hostia v reštauráciách zatiaľ žiadne zmeny nezaznamenali,“ uviedol marketingový riaditeľ CK Alexandria Petr Šatný. Prieskum tento týždeň uskutočnili delegáti tejto cestovnej kancelárie na gréckych ostrovoch Kréta, Rhodos, Kos a Zakynthos.

Podľa Šatného grécki reštauratéri zníženie dane radšej využívajú k vylepšeniu vlastných hospodárskych výsledkov. Gréci vyhlasujú, že keby teraz zlacnili a vláda zníženie daní zrušila, potom by prípadné zvýšenie cien na pôvodnú úroveň pred svojimi hosťami neobhájili. Ďalší v prieskume uviedli, že keď sa nedávno daň zvyšovala na 23 percent, tak toto zvýšenie nemohli premietnuť do cien, aby neprišli o zákazníkov.

Krok gréckej vlády mal podporiť turistov, aby viac míňali. Vláda v Aténach počíta s tým, že zníženie dane vyjde štátny rozpočet na 100 miliónov eur, ale v dlhodobom období sa oplatí, práve kvôli vyšším útratám.

Vyjednať s veriteľmi zníženie dane pomohli gréckej vláde aj masívne daňové úniky, ktorých sa dopúšťali grécki podnikatelia v pohostinstve po zvýšení DPH na 23 percent. Krajiny eurozóny a s nimi aj Medzinárodný menový fond súhlasili so znížením DPH pre reštaurácie od 1. augusta. Ak sa ale reštauratéri budú naďalej vyhýbať plateniu daní, DPH sa opäť zdvihne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #DPH #zníženie #cestovný ruch