Nálada investorov v eurozóne sa zlepšila

Nálada investorov v eurozóne sa v auguste zlepšila, keďže údaje z niektorých problémových členov menovej únie naznačili hospodárske zotavovanie.

05.08.2013 12:03
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Index dôvery, ktorý zostavuje agentúra Sentix, stúpol na –4,9 bodu z júlovej úrovne –12,6 bodu a dostal sa tak na druhú najlepšiu hodnotu v tomto roku. Tento výsledok prekonal prognózu, že index sa zlepší na úroveň –10 bodov, ktorá vyplynula z prieskumu agentúry Reuters.

Vo Francúzsku posilnila spotrebiteľská dôvera a zlepšil sa výhľad tamojšieho priemyselného odvetvia. Zároveň klesla nezamestnanosť v Španielsku a zotavila sa podnikateľská dôvera v Portugalsku. Index nálady investorov v Nemecku v auguste stúpol na 20,3 bodu z júlovej úrovne 18,4 bodu, čo z krajiny robí „pilier sily“, uviedla agentúra Sentix. Tieto zlepšenia sa odzrkadlili v podindexe očakávaní v rámci eurozóny, ktorý v auguste poskočil na 14,3 bodu z júlovej hodnoty 7,3 bodu.

„Slabosť ukazovateľov zameraných na perspektívu, ktorá bola v eurozóne na jar, je teraz históriou,“ konštatovala agentúra Sentix vo vyhlásení. „Znaky ekonomického zotavovania vo Francúzsku a niektorých juhoeurópskych krajinách sú pre investorov presvedčivé,“ dodala agentúra.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #investori