Prenos dát cez Wi-Fi bude mať väčšiu podporu únie

Európska komisia plánuje podporiť ďalší rozvoj Wi-Fi. Podľa jej poslednej štúdie sa totiž na internet týmto spôsobom pripája čoraz viac ľudí.

01.08.2013 21:38
virtuálna realita, virtualita, počítače,...
Ilustračné foto
debata (1)

„V roku 2012 sa prostredníctvom Wi-Fi pripojenia uskutočnilo 71 % bezdrôtového prenosu dát na smartfóny a tablety. Do roku 2016 môže tento podiel narásť až na 78 %,“ konštatuje Európska komisia.

Komisia preto navrhuje, aby sa pre technológiu sprístupnili ďalšie frekvenčné pásma, a to od 5 150 MHz do 5 925 MHz. Frekvenčné pásma 2,6 GHz a 3,5 GHz odporúča plne sprístupniť pre mobilné služby. „Wi-Fi zažíva obrovský úspech a je výhodné pre všetkých zúčastnených. Postarám sa o to, aby Európska komisia pomohla rozšíriť využívanie Wi-Fi sprístupnením ďalších častí spektra a menej prísnou reguláciou,“ uviedla podpredsedníčka EK Neelie Kroesová.

Podľa komisie sú síce základom mobilného pripojenia siete tretej a štvrtej generácie, teda 3G a 4G, no tie sú pre spotrebiteľov stále príliš nákladné. „Okrem toho sú tieto siete v mnohých častiach Európy preťažené vzhľadom na nedostatok prideleného spektra,“ konštatuje sa vo výsledkoch štúdie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Wi-Fi #počítače #mobily