V Taliansku veria, že koncom roka sa vymania z recesie

Talianska ekonomika sa v tohtoročnom štvrtom štvrťroku začne vymaňovať z najdlhšej povojnovej recesie a na budúci rok by mala obnoviť rast. Predpovedal to v rozhovore pre rímsky denník Il Messager taliansky minister hospodárstva Fabrizio Saccomanni.

29.07.2013 07:56
peniaze, mince, bankovky, banka, účet, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Na otázku, kedy sa Taliansko vymaní z recesie, Saccomani povedal, že „do konca tohto roka“. „Prvé známky budú viditeľné už v treťom štvrťroku, štvrtý štvrťrok by mal priniesť prvé pozitívne čísla. A v kladnom pásme bude celý rok 2014,“ povedal minister v rozhovore.

Taliansko spadlo do druhej recesie tesne za sebou v polovici roka 2011. Tento rok talianska centrálna banka očakáva pokles hrubého domáceho produktu (HDP) asi o dve percentá a na budúci rok predpovedá rast o 0,5 percenta. Vláda pre rok 2014 odhaduje tempo rastu na 1,3 percenta, to je ale podľa väčšiny analytikov príliš optimistické.

Na Taliansko sa vyvíja tlak, aby znížilo verejný dlh. Ten tento rok dosiahne zhruba 130 percent HDP a je po Grécku najvyšší v eurozóne. Európska komisia však v máji odporučila Taliansko vyňať zo zoznamu krajín, ktoré vedú nadmerné rozpočtové deficity. V režime sprísneného dohľadu pre prekračovanie trojpercentného maxima deficitu k HDP je Taliansko od roku 2009.

Saccomanni uviedol, že vláda plánuje prispieť k zníženiu dlhu predajom štátneho majetku a začne predajom nehnuteľností. Podľa neho je ale vládny odhad príjmu 400 miliárd eur z privatizácie príliš vysoký.

Tento rok sa Taliansko dostalo opäť do centra pozornosti finančných trhov, keď mu agentúra Fitch začiatkom marca znížila hlavnú úverovú známku o jeden stupeň na BBB-plus a varovala krajinu pred ďalším zhoršením. Odôvodnila to nerozhodným výsledkom vtedajších volieb a trvajúcou ekonomickou recesiou. Na začiatku tohto mesiaca taliansky rating znížila aj agentúra Standard & Poor's.

Vlani sa o Taliansku pre jeho zadlženie hovorilo spolu so Španielskom ako o ďalšom kandidátovi na finančnú pomoc.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Taliansko #rast #recesia