Na záchranu Bank of Cyprus padne takmer polovica vkladov nad 100-tisíc

Cyprus a jeho medzinárodní veritelia sa v nedeľu dohodli na presných podmienkach, za ktorých bude peniazmi vkladateľov zachránená Bank of Cyprus, čo je najväčšia banka na Cypre.

28.07.2013 21:24
euro, euromince, mince, fľaša, úspory Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Podľa zdrojov agentúry Reuters sa na záchranu ústavu použije 47,5 percenta nepoistených vkladov v banke.

Dohoda je súčasťou záchranného programu, na ktorom sa Cyprus s veriteľmi dohodol už v marci. Súčasťou dohody je dojednanie, že veľkí vkladatelia svojimi vkladmi zaplatia za rekapitalizáciu banky. Nepoistené sú vklady nad 100 000 eur.

„Dohoda, ktorá konečný výmenný pomer stanovila na 47,5 percenta, bola dosiahnuté dnes ráno,“ citoval Reuters jeden zo zdrojov z bankového sveta, ktorý mal blízko k rokovaniu.

Úradným rozhodnutím sa na akcie pôvodne premenilo 37,5 percenta nepoistených vkladov, ďalších 22,5 percenta bolo ponechaných bokom ako rezerva pre prípad, že v budúcnosti bude potrebné kapitál banky posilniť viac, ako sa predpokladalo.

Zadlžený Cyprus sa tento rok v marci dohodol s veriteľmi na medzinárodnom záchrannom úvere v objeme desiatich miliárd eur. Výmenou za to však musel uzavrieť jednu zo svojich veľkých bánk a zabaviť časť úspor nad poistených 100 000 eur.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bank of Cyprus #záchrana