Južanské leto vonia vínom a ovocím

Nádherná zmes letných vôní sa vznášala predošlý víkend nad malou juhoslovenskou obcou Strekov.

28.07.2013 08:16
Strekov, víno Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Ešte prednedávnom bola zabudnutým bodom na mape, odkedy sa však na strekovskej Viničnej hore usporadúva Festival vína, prúdia sem tisíce ľudí z celého Slovenska.

Strekov sa stáva akýmsi slovenským vinárskym Konštantínopolom. Modre a Pezinku, dvom starobylým slovenským vinárskym baštám, vyrastá protipól, ponúkajúci iný pohľad na víno a vinohrady. V dnešnom čoraz viac uniformnom svete sa nič tak necení ako pôvodnosť. Strekovská Viničná hora vypínajúca sa nad dedinou ponúka krásne panoramatické výhľady do krajiny a množstvo autentických živých príbehov o zrode vína. Najlepšie sa počúvajú pri pohári vína v tieni orechov.

Vinárstvo Zsolta Sütőho sa nedalo prehliadnuť. Pult s vínom stál pred pôvodným vinárskym domcom so slamenou strechou. Je už ojedinelá, z krajiny sa vytrácajúca architektúra, práve tak, ako je zriedkavé víno, ktoré Sütő ponúka. Vari ako jediný z desiatok miestnych vinohradníkov sa vrátil k pestovaniu viniča na hlavu. Ide o prastarý, od Rimanov prežívajúci spôsob pestovania, keď každému kru viniča slúži ako opora agátový kôl.

Sütő naleje do pohára Rizling vlašský, prvú úrodu z "kolíkového“ vinohradu. Má ho hneď za vinárskou búdou. Na 40 ároch vysadil 2¤400 koreňov. Nezvyčajne vysokou hustotou dosahuje súperenie krov o živiny, vinič zapúšťa korene hlbšie a hlbšie do podzemia a všetko cenné posiela do bobúľ hrozna.

Sütő rozpráva príbeh lepšie v kvetnatej maďarčine, ale aj tak je jeho slovenčina poetická. Vraví, že jeho víno je pravdivým obrazom prírody, na ochranu viniča pred chorobami nepoužíva chémiu, len biologické prostriedky a burinu ničí motykou. Prácne, ale čisté víno vykvasené pôvodnými kvasinkami.

Len málokde na Slovensku žičia tak dobre prírodné podmienky dorobeniu vín, ktoré predstavujú odrodový ideál, ako v Strekove. "Ak niekde existuje vínu požehnané územie, tak celkom iste u nás,“ vraví Ondrej Korpás, šľachtiteľ, ktorý celoživotnou prácou prispel k odhaleniu nielen strekovského vinohradníckeho potenciálu, ale tiež otestoval či sám vyšľachtil množstvo odrôd.

Vymenuje päť vín, ktoré sa celkom iste vždy oplatí na festivale ochutnať. Na prvom mieste stojí Rizling vlašský, potom Veltlínske zelené, Tramín červený, Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon. A povedzme Korpásov miláčik Dunaj. Zo skromnosti pomlčí o vlastných odrodách, ako je Rizling korenistý, Slovakia či ním vypiplaná Rulenka.

Dlhoročný Korpásov kolega Tibor Ruman z malokarpatských Šenkvíc bol z atmosféry festivalu unesený. Povedal, že v Strekove možno ochutnať vína, aké sa inde nenájdu. Má pravdu, Strekov je výnimočný, napríklad aj príbehom Rizlingu vlašského. Pestoval sa tu dlho-predlho, ale keď po druhej svetovej vojne došlo k výmene obyvateľstva medzi Slovenskom a Maďarskom, repatrianti spod Mátry priviezli z dedinky Abašvár aj sadenice tamojšieho Rizlingu vlašského. To, čo sa dnes pestuje v Strekove, je najlepšia selekcia strekovských a abašvárskych klonov vlašáku.

Festival je tak nielen výletom za dobrým vínom, ale aj krásnym putovaním do histórie. Vojny tento kraj pustošili, ale vždy po nich prichádzali obdobia vzostupu, obyvateľstvo sa miešalo a oplodňovalo kraj vínom, ktoré dnes rozdáva radosť celému Slovensku.

Vinársky festival objavil Viničnú horu

Cherche la femme. Za všetkým hľadaj ženu, hovoria Francúzi. Za strekovským festivalom nestojí žena, ale energický mladý muž Tomáš Kasnyik. Práve on pred šiestimi rokmi zorganizoval obdobu Pohody, ale nie s pohárom piva v ruke, lež vína uprostred vinohradov, v sprievode hudby, dobrého jedla a romantického le­ta.

Kasnyik je predsedom strekovského poľnohospodárskeho družstva, ktoré patrí k posledným veľkým pestovateľom viniča na Slovensku. Pochopil, že odvolávať sa na slávnu minulosť skúšobného vinohradníckeho pracoviska nestačí, dokázal ju poľudštiť.

Vlani, hoci dva dni lialo ako z krhly, prišlo na Viničnú horu šesť a pol tisíca návštevníkov. Tohto roku o dobré dve tisícky viac. Nešlo o návštevníkov z juhu, tri štvrtiny tvorili milovníci vína a južanskej gastronómie z celého Slovenska. Rozpočet festivalu dosiahol vyše 130-tisíc eur.

Kasnyikovi sa podaril husársky kúsok. Z obyčajných regionálnych slávností vína sa stalo celoslovenské podujatie. Pri organizácii mu pomohli rovnako zmýšľajúci priatelia, povedzme Bálint Pém, šéf mladých farmárov na Slovensku. Keďže na festival chodia rodiny s deťmi, otvorili vo vinohradoch aj gazdovský dvor. Deti tu uvideli živé zvieratá a rodičia spolu s nimi mohli ochutnať miestne výrobky, čerstvé melóny zo slovenského juhu a kúpiť si čoraz vzácnejší mak.

Kasnyik túži po tom, aby sa Strekov preslávil nielen ako dodávateľ hrozna, ale aj vlastnou tvorbou vín. V desiatke odporúčaných vín boli tri jeho, pravda nevyberal ich on, ale prísna porota. A boli tu aj tri vína od mladého Strekovčana Lukáša Bertu. Ponúkal Rulenku, na Slovensku neznáme víno nestora československého vinárstva profesora Krausa. Jedno z najkrajších vín festivalu.

Kasnyik je výborný strekovský lodivod. Určil smer a napol plachty, do ktorých sa opiera plodný južanský mistrál. Strekov sa usadil v slovenskom vinárskom vedomí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #festival #vinári #vinice #Strekov