Vláda zvažuje dane pre veľké firmy

Po odmietnutí škrtania sociálnych dávok premiér Robert Fico načrtol alternatívu, ako pokračovať v konsolidácii verejných financií.

27.07.2013 09:27
peniaze, kalkulačka, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (61)

Viac peňazí sa štát bude možno snažiť získať predĺžením mimoriadnych daní pre najziskovejšie podniky a banky. V takom prípade by rozpočet neprišiel v budúcnosti o stovky miliónov eur ročne.

Premiér Fico v rozhovore pre Pravdu potvrdil, že vláda zvažuje pokračovať v mimoriadnych odvodoch pre regulované podniky a bankový odvod môže zostať v plnej výške aj po jeseni 2014. „Toto rozhodnutie teraz riešime. Keďže sme sociálnodemokra­tická vláda a ak tomuto štátu budú chýbať peniaze a nebudeme schopní získať peniaze šetrením na úkor štátu a lepším výberom daní najmä pri DPH, tak určite uprednostníme zotrvanie na niektorých opatreniach urobených v minulosti,“ povedal premiér k daniam pre veľké firmy a banky.

Ako prvé je tak v hre predĺženie mimoriadneho odvodu pre regulované podniky. Firmy so ziskom nad tri milióny eur, pôsobiace v energetickom, zdravotníckom či telekomunikačnom biznise, by totiž podľa platných zákonov už koncom roku mali prestať do štátnej kasy odvádzať časť zo svojho ročného zisku. „Dúfame, že zvýšené dane klesnú koncom tohto roka, tak ako je uvedené v zákone,“ povedal k tomu včera pre Pravdu generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič. Orange tvrdí, že dane pocítil. „Zavedenie mimoriadneho odvodu má, pochopiteľne, na Orange, rovnako ako na iné spoločnosti, nezanedbateľný ekonomický vplyv, nakoľko sa bavíme o pomerne vysokých sumách, v našom prípade v miliónoch eur,“ doplnil hovorca Orange Slovensko Peter Tóth.

Orangeu tento rok zatiaľ mierne klesli výnosy. „Výnosy spoločnosti Orange Slovensko k 30. júnu 2013 dosiahli 319,3 milióna eur, čo predstavuje medziročný pokles o sedem percent v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom,“ uviedol Lančarič. Na druhej strane zvýšené dane sťažia podnikom nové investície do skvalitňovania svojich služieb. Lenže štátu podľa analytikov bude v budúcom roku v štátnom rozpočte chýbať približne miliarda eur. Zvýšené dane pre vybrané firmy do štátneho rozpočtu priniesli od jesene 2012 až doteraz spolu 75,3 milióna eur.

Banky od úvodu roka 2012 do jesene 2014 odvedú štátu 500 miliónov eur. Následne by malo prísť k poklesu bankového odvodu o polovicu, na 0,2 percenta, čo však v súčasnosti nie je isté. Samotný bankový odvod štátu priniesol od začiatku roka 2012 doteraz viac ako 222,5 milióna eur, ďalších 49,6 milióna eur Slovensko získalo jednorazovým zdanením finančných domov.

V rovnakom čase ako vláda začína hovoriť o naplnení rozpočtu na rok 2014, začínajú banky opäť kritizovať výšku súčasného bankového odvodu. „Za každý 1 milión eur aktív banky na Slovensku zaplatili na odvode 3¤059 eur,“ tvrdí analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia. To je podľa bánk desaťkrát viac ako priemer 15 iných krajín EÚ. „Banky v Nemecku uhradili len 92 eur, v Británii 185 eur a Maďarsku 596 eur na každý milión aktív,“ pokračoval Laznia. Napriek tomu slovenské banky ukončili rok 2012 so ziskom 488 miliónov eur. Finančné domy upozorňujú, že pokračovanie vysokého bankového odvodu by obmedzilo objem úverov v ekonomike, čím následne utrpí slovenské hospodárstvo. Na toto riziko slovenskú vládu upozorňuje aj Medzinárodný menový fond.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #dane #rozpočet #šetrenie #odvody