Spotreba energie do roku 2040 stúpne o viac ako polovicu

Celosvetová spotreba energie do roku 2040 stúpne o 56 percent a spotreba ropy sa zvýši o 32 percent. Predpovedal to vo štvrtok americký Úrad pre energetické informácie (EIA).

25.07.2013 19:51
Ropa, plyn, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Dodal, že hlavným zdrojom energie zostanú fosílne palivá napriek rastúcemu využívaniu obnoviteľných zdrojov a jadrovej energie.

Na raste spotreby energie sa budú zhruba polovicou podieľať Čína a India. „To bude mať silný vplyv na vývoj svetových trhov s energiou,“ upozornil šéf EIA Adam Siemiński.

Za rastom dopytu po energii v minulosti stáli najmä členské krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V posledných rokoch však rýchlo rastie spotreba energie v rozvíjajúcich sa krajinách, ktoré tak získavajú čoraz väčší vplyv na svetové ceny.

Spotreba ropy a ďalších tekutých palív sa podľa EIA v roku 2040 vyšplhá na 115 miliónov barelov denne z 87 miliónov v roku 2010. Ich podiel na celkovej spotrebe energie však klesne o šesť percentuálnych bodov na 28 percent.

Celkovo budú fosílne palivá naďalej pokrývať zhruba 80 percent svetovej spotreby energie. Najvýraznejší rast spotreby v rámci fosílnych palív očakáva EIA u zemného plynu. S ešte rýchlejším rastom počíta v prípade obnoviteľných zdrojov a jadrovej energie, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #rast #plyn #atómová elektráreň #spotreba