Portugalci dostali deficit výrazne pod dohodnutú hranicu

Portugalský deficit verejných financií v prvej polovici roka 2013 dosiahol 3,85 mld. eur, čo je výrazne pod hranicou 6 mld. eur definovanou v podmienkach medzinárodného záchranného programu. V stredu o tom informovalo portugalské ministerstvo financií.

25.07.2013 09:39
peniaze, doláre, financie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Portugalsko dosiahlo cieľ stanovený na prvú polovicu programu ekonomickej a fiškálnej korekcie,“ píše sa v stanovisku ministerstva s tým, že medziročné porovnanie nie je relevantné, pretože Lisabon pred rokom minul viac ako 2 mld. eur z bankových dôchodkových fondov na zaplátanie diery v rozpočte. Po odpočítaní tohto mimoriadneho opatrenia je podľa rezortu financií možné povedať, že deficit poklesol o takmer 370 mil. eur a fiškálny obrat narástol medziročne o 9 %. Tempo rastu príjmom pritom prekročilo očakávaný rast za rok 2013 na úrovni 6,9 %.

Výdavky štátu sa napriek tomu v prvej polovici roka medziročne zvýšili o 6,3 %, najmä kvôli rastúcej nezamestnanosti a presunom zamestnancov štátneho sektora, hoci od mája sa rast výdavkov spomaľoval. Ekonomika Portugalska je v najhoršej recesii od 70. rokov minulého storočia a jej rast spomaľujú prísne podmienky finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov. Lisabon musí tento rok rozpočtový deficit znížiť na 5,5 % HDP a v roku 2014 na 4 %. Vláda však očakáva, že v roku 2014 sa hospodárstvo krajiny vráti k miernemu rastu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #deficit #trojka veriteľov #Portugalsko #veritelia