Členstvo v únii má pre Britániu viac výhod, tvrdí vláda

Ekonomické výhody členstva Veľkej Británie v Európskej únii prevažujú nad nevýhodami spojenými so stratou nezávislosti pri rozhodovaní. V správe zverejnenej v pondelok to konštatuje britský kabinet.

23.07.2013 10:32
Libra, Británia Foto:
Ilustračné foto
debata

Prístup na trh s pol miliardou ľudí umožňuje, aby britský hrubý domáci produkt (HDP) bol „relevantne vyšší“ než bez neho, píše sa v jednej zo série správ o dopade členstva v EÚ na Veľkú Britániu, ktoré zverejnila vláda v Londýne.

„Je tento kompromis medzi nákladmi a ziskom, medzi ekonomikou a politikou, v súhrne pre Veľkú Britániu prospešný? Neexistuje jednoduchá, jednoznačná a všeobecne akceptovaná odpoveď. Väčšina pozorovateľov, ako aj väčšina údajov získaných pre túto správu, však naznačuje, že odpoveď je áno,“ pokračuje správa. Dokument nedefinuje konkrétnu číselnú mieru prínosu členstva v EÚ pre britskú ekonomiku, cituje však šesť samostatných štúdií, z ktorých päť tvrdí, že prístup na jednotný trh má hodnotu až 6,5 % HDP krajiny. Šiesta z nich oponuje, že HDP je kvôli EÚ o 3 % nižší.

Sériu 32 štúdií o dopade členstva v EÚ na život Britov objednal premiér David Cameron v rámci príprav na diskusie o zmene postavenia Veľkej Británie v rámci bloku. Možnosť odchodu krajiny z únie Cameron prvýkrát spomenul v januári, keď šokoval ostatné členské štáty a obchodných partnerov sľubom, že od EÚ pre Britov vybojuje väčšie právomoci a v roku 2017 usporiada referendum o vystúpení z únie. Francúzsko a Nemecko naznačili, že by chceli Londýn v bloku udržať, odmietajú však, aby si krajina mohla vyberať, ktorými pravidlami sa bude riadiť a ktorými nie. Americký prezident Barack Obama Cameronovi odkázal, že by bolo lepšie, ak by sa miesto odchodu z únie pokúsil napraviť vzťahy s Bruselom.

Aktuálne prieskum verejnej mienky ukazujú, že 44 % britských voličov by hlasovalo za odchod, 34 % za zotrvanie v EÚ, ostatní sú nerozhodnutí, alebo by sa na referende nezúčastnili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #členstvo #výhody