Rast cien sa výrazne spomalil

Ceny na Slovensku rastú najpomalšie za posledného dva a pol roka. Prispelo k tomu jarné zlacňovanie elektriny, ale aj zrušenie poplatkov za vedenie úverového účtu, ku ktorému došlo 10. júna.

16.07.2013 12:00
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
debata

Poplatok, ktorý sa pohyboval okolo troch eur mesačne, sa výraznou mierou podpísal pod zmiernenie júnovej inflácie na 1,6 percenta. Ak by sa poplatok za vedenie hypotekárneho účtu nezrušil, celková inflácia by bola vyššia o 0,2 percentu­álneho bodu.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pritom v najnovších údajoch Štatistického úradu SR nebolo zarátané to, že sa zrušili aj poplatky za vedenie spotrebných úverov. „Poplatok za vedenie účtu za spotrebný úver totiž nie je súčasťou spotrebného koša. Pre výpočet inflácie ako reprezentant úverových účtov je v ňom totiž len účet za hypotekárny úver,“ dopĺňa Koršňák.

Menej si ľudia minulý mesiac priplácali takisto za dopravu, v júni medziročne zlacnela o celé jedno percento. Podpísali sa pod to nižšie ceny ropy na svetových trhoch. „Benzín aj naftu sme tankovali na pumpách v porovnaní s júnom 2012 lacnejšie približne o štyri percentá. Na plnej, napríklad 50-litrovej, nádrži benzínu tak motoristi dokázali medziročne ušetriť v priemere 3,2 eura, na nafte 2,6 eura,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Či budú ceny na pumpách priaznivé aj ďalej, nie je jasné. Pre turbulencie na ropných trhoch cez uplynulý víked benzíny aj nafty zdraželi asi o dva centy.

Kým ceny energií a palív sú tento rok zatiaľ relatívne priaznivé, Slovákom v júni podobne ako po minulé mesiace zdraželi potraviny, a to oproti máju o 1,1 percenta. Medziročne rástli minulý mesiac ceny potravín až o 4,4 percenta. Podpísali sa pod to najmä vyššie ceny ovocia. Tie síce zvyčajne v júni tradične mierne rastú tesne pred sezónnym poklesom cien, v júni tohto roku však zaznamenali najvyšší medziročný nárast od roku 2005, a to až o 12,4 percenta. Do cien sa totiž pre daždivú jar zarátali aj zvýšené náklady na ochranu ovocia a zeleniny proti hubovým a vírusovým chorobám.

„Aj po zohľadnení sezónnych vplyvov rástli ceny ovocia medzimesačne takmer o desatinu. Pridali sa tak k cenám zeleniny, keď obe v júni zaznamenali dvojcifernú dynamiku medziročného rastu. Predpokladáme však, že v prípade cien ovocia sa jedná len o krátkodobý výkyv, a v júli by sme mohli pozorovať aspoň čiastočnú korekciu prudkého júnového rastu,“ konštatuje Koršňák.

Pre vývoj cien potravín v závere roka bude kľúčová tohtoročná úroda. Farmári z južného Slovenska, ktorých obrábaná pôda bola nedávno zasiahnutá silnými dažďami a povodňami, hlásia, že by to nemalo mať výrazný vplyv na úrodu. Celkovo západná Európa očakáva dobrú úrodu obilia vzhľadom na vyššie osiate plochy.

Pri stále slabom domácom dopyte a priaznivom vývoji cien energií by tak podľa ekonómov medziročná inflácia mala do konca roka ešte poklesnúť. „Hoci s blížiacim sa koncom roka môžu ceny začať rásť trochu rýchlejšie, medziročné tempo rastu by malo zotrvať prevažne pod hranicou dvoch percent,“ tvrdí Sadovská. Aj Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií predpokladá, že rast cien by sa mal v tomto roku udržať na hranici 1,7 percenta, pritom rast platov má byť rýchlejší. Ešte v úvode tohto roka inflácia presahovala úroveň dvoch percent a vlani priemerne dosiahla 3,6 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba