Akcie čaká pád, sú rizikové

V najbližších mesiacoch je vysoko pravdepodobný prepad hodnoty akciových podielových fondov.

15.07.2013 12:00
Burza, akcie, Ázia Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Spojené štáty americké totiž už v polovici budúceho roka plánujú ukončiť tlačenie nových peňazí do ekonomiky. Hodnota akcií tak znova bude nadviazaná najmä na výkon firiem, a nie množstvo lacných peňazí v ekonomike. O časť svojich úspor tak môžu prísť aj Slováci zhodnocujúci svoj majetok kúpou akciových podielových fondov.

„Akciové trhy sa vyznačujú častými prepadmi trhov na úrovni 5 až 10 percent a v blízkej budúcnosti sa im určite nevyhneme,“ povedal Ivan Znášik, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností. Či prepad akcií bude dlhodobým trendom, nie je jednoznačné, lebo samotná americká centrálna banka na súčasné prepady akciových trhov reagovala zmiernením vyhlásení o ukončení tlačenia nových dolárov.

Ročné výnosy vo vybraných podielových fondoch
  k 6. 7. 2012 k 5. 7. 2013
Fondy peňažného trhu 1,2 % 0,5 %
Fondy krátkodobých investícií 1,4 % 1,1 %
Dlhopisové fondy 3,6 % 3,0 %
Akciové fondy –7,2 % 10,0 %
Zmiešané fondy –1,2 % 1,7 %
Špeciálne fondy nehnuteľností 4,8 % 4,2 %

„Ukončovanie kvantitatívneho uvoľňovania má síce vplyv na celkový objem prostriedkov vo finančných nástrojoch, ale na druhej strane je to podmieňované znížením nezamestnanosti, ktoré bude určite indikovať solídny ekonomický rast a ten zase vplýva na rast akcií ako takých,“ pokračuje Znášik. V USA je hranica ukončenia podpory nadviazaná na klesnutie nezamestnanosti pod 6,5 percenta, čo by sa mohlo stať v druhej polovici roku 2014. Dnes pritom americká centrálna banka každý mesiac naleje do ekonomiky 85 miliárd dolárov.

Nie všetci správcovia fondov sú pesimistickí pri investovaní do rastu firiem. „Momentálne vnímame akcie ako atraktívnu triedu aktív, na základe našich fundamentálnych systémov ich vyhodnocujeme ako podhodnotené, ziskovosť podnikov je nadpriemerná (i keď spomalila svoje tempo) a technické systémy potvrdzujú signál k nákupu,“ povedala Karin Uličná, riaditeľka investičného úseku Asset Management Slovenskej sporiteľne. Ukončenie tlačenia peňazí tiež znižuje ceny dlhopisov.

„Keďže dlhopisový fond z našej ponuky aktívnou správou prispôsobujeme aktuálnej situácii. Vďaka jeho defenzívnemu nastaveniu sa nám podarilo negatívny dosah na dlhopisové trhy čiastočne eliminovať,“ povedal Martin Smrek, produktový manažér TAM.

Podľa správcov podielových fondov Tatra banky môžu z poklesu cien dlhopisov profitovať práve rizikové akcie. „Na druhej strane, negatívny dosah na dlhopisové trhy môže spôsobiť výrazný presun prostriedkov z peňažno-dlhopisových aktív do akcií, čo môže pozitívnym spôsobom ovplyvniť vývoj akciových trhov, a teda aj podielových fondov investujúcich do akcií,“ dodal Smrek. V súčasnosti tak neexistuje jednoduché odporúčanie, ako najlepšie investovať a správnosť rozhodnutia overí až čas.

„Investori by sa mali držať svojej stratégie a investičného profilu. Ak majú konzervatívny profil, nemali by investovať do rizikovejších aktív,“ povedal hlavný ekonóm ČSOB banky Marek Gábriš.

V každom prípade investovanie sa v tomto roku stáva rizikovejším ako vlani, čo potvrdzuje aj klesajúci trend medziročných výnosov. „Kto na začiatku roka nevedel, kam investovať, a zvolil striebro, už prerobil neuveriteľných 36 percent, kto skúsil ropu, stratil 2 percentá,“ zhodnotil Vladimír Pikora, hlavný ekonóm spoločnosti Next Finance. Pre upokojenie situácií v Európe sa 8 percent dalo zarobiť na rizikových španielskych dlhopisoch.

„Absolútna jednotka sú však japonské akcie. Tie zatiaľ vyniesli 39 percent,“ uzavrel Pikora. Japonci sa totiž na rozdiel od USA rozhodli povzbudiť ekonomiku tlačením nových peňazí v mesačnom objeme 70 miliárd jenov, čím by mali dosiahnuť zvýšenie inflácie na dve percentá.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba