Gréci si pomoc odtrpia

Grécko neostane odstrihnuté od zahraničnej finančnej pomoci, no bude musieť prijať ďalšie reformy a škrty.

11.07.2013 06:37
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Medzi nimi je aj prepustenie 12 500 štátnych zamestnancov. Plnenie týchto úloh si trojka veriteľov poistila aj tým, že poslednú tranžu pomoci rozdelila na viacero balíčkov. Tento mesiac Grécko dostane 2,5 miliardy eur a zvyšok v októbri, ak si splní svoje „domáce úlohy“. Sumou 1,8 miliardy eur prispeje Medzinárodný menový fond (MMF).

Delenie pomoci na čo najmenšie možné sumy, ktoré krajine umožnia prežiť leto, súvisí aj so snahou nemeckej vlády nepohnevať si voličov. Kancelárka Angela Merkelová sa totiž bude uchádzať o znovuzvolenie v septembrových voľbách.

Za uvoľnenie ďalšej časti pomoci si budú Gréci musieť opäť raz pritiahnuť opasky, privatizovať a reformovať daňový systém. Trojka veriteľov, teda MMF, Európska komisia a Európska centrálna banka, vyprevadila grécku delegáciu zo stretnutia ministrov financií v Bruseli s dlhým zoznamom opatrení.

Do tzv. pracovných zásob bude musieť vláda preradiť 12 500 štátnych zamestnancov, medzi nimi najmä učiteľov a mestských policajtov. Počas zaradenia do pracovných rezerv budú dostávať len dve tretiny platu, a ak im vláda alebo oni sami do roka nenájdu nové uplatnenie, budú definitívne prepustení. Grécko bude musieť takisto znížiť výdavky na zdravotníctvo, zlepšiť výber daní, obmedziť daňové úniky a zaviesť nové dane. Medzi nimi daň z nehnuteľností a daň z luxusu. Tú bude napríklad platiť každý, kto vlastní lietadlo, bazén alebo auto s objemom motora nad 1 929 kubických centimetrov. Očakáva sa, že daň z luxusu ročne vynesie okolo 120 miliónov eur.

Šéf euroskupiny a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem predpokladá, že v Grécku v „dohľadnej budúcnosti“ nedôjde k nejakým ďalším finančným výpadkom. „Ak sa nejaká finančná trhlina objaví, bude to ku koncu roka 2014, čo nám dáva dosť času sa tým zaoberať,“ povedal.

Grécka ekonomika sa topí v hlbokých problémoch nonstop už šesť rokov a rast nevykáže ani v tomto roku. EÚ a MMF očakávajú pokles na úrovni 4,2 percenta. Nezávislý ekonomický inštitút IOBE z Atén však včera vydal prognózu, ktorá predpokladá prepad ekonomiky až o 5 percent. Nezamestnanosť preto bude rásť ďalej zo súčasných 27 na 27,8 percenta.

Azda jedinou pozitívnou správou pre Grékov za veľmi dlhé obdobie je tohtoročný vývoj turistickej sezóny. Turistická organizácia SETE informovala, že v júni do Grécka pricestovali takmer dva milióny turistov, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje nárast o 14,6 percenta. Silný dopyt hlásia hotelieri aj na mesiace júl, august a september a mnohí už majú hotely rezervované na sto percent.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pomoc #kríza #MMF #EÚ #ECB