Ceny na pumpách budú stabilné

Napriek tomu, že letná motoristická sezóna je v plnom prúde, ceny pohonných hmôt v dohľadnej dobe zostanú takmer nezmenené. Počas minulých rokov pritom vždy stúpali.

05.07.2013 20:00 , aktualizované: 06.07.2013 15:00
Benzín, nafta, palivá Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Dovolenkári i stavebný priemysel totiž spolu dvíhali dopyt po benzíne či nafte a tak zvyšovali aj ceny na čerpacích staniciach. Podľa posledných oficiálnych informácií Štatistického úradu SR sa liter benzínu Natural 95 predáva v priemere za 1,48 eura. Nafta je tesne pod úrovňou 1,36 eura za liter.

Analytici za tým vidia prebiehajúcu celosvetovú krízu. Patrí medzi nich napríklad Tomáš Plavec zo spoločnosti Trim Broker. „Eurozóna je v recesii, výhľad spotreby energií klesá rýchlejšie ako očakávania rastu produkcie a tak nie je veľa dôvodov na rast cien,“ zdôvodňuje analytik.

Ešte začiatkom týždňa situácia smerovala k zlacneniu palív. V pondelok si však špekulanti našli niekoľko dôvodov na malé zdraženie ropy na medzinárodných trhoch. Jedným z nich bolo vyostrenie nepokojov v Egypte. Špekulanti na medzinárodných trhoch sa začali obávať, že neďaleký Suezský prieplav by sa mohol stať nebezpečným miestom. Prieplav je totiž miestom pre ropné tankery, ktoré medzi Stredozemným a Červeným morom denne prevážajú okolo 1,5 milióna barelov čierneho zlata.

Po tom, čo armáda zosadila egyptského prezidenta, investori obavy o prepravu ropy zmiernili. Ceny londýnskej ropy následne klesli zo 106 na 105 dolárov za barel.

Podľa Plavca sa tiež objavili správy, že v Amerike poklesli zásoby ropy, čo by signalizovalo stúpanie spotreby ropy. Ropa Brent aj preto v prvej časti tohto týždňa zdražela z úrovne pod sto dolármi za barel (159 litrov) o viac ako päť dolárov. Aj napriek tomu však analytik tvrdí, že v dohľadnom čase ceny zamieria opäť nadol. „Cena klesne opäť pod sto dolárov za barel,“ spresňuje Plavec. Jedným dychom však dodáva, že nevylučuje ďalšie poklesy. Keby totiž nebola v súčasnosti taká dobrá nálada medzi obchodníkmi na burze, cena by bola oveľa nižšie.

Počas minulého týždňa ropa viackrát bola pod stodolárovou hranicou. Podľa ďalšieho analytika Víta Jedličku zo spoločnosti Colosseum za tým bolo uvoľňovanie napätia v zahraničnej politike USA.

„Prezident Spojených štátov amerických vyhlásil, že krajina pomôže vyzbrojiť opozičnú armádu v Sýrii a Rusko prisľúbilo pomoc v hľadaní riešenia konfliktu, pričom pripustilo nutnosť zmeny režimu v Sýrii,“ podčiarkol Jedlička. K ďalšiemu oddialeniu konfliktu došlo aj pre uzavretie zbrojného koridoru NATO cez Turecku, kadiaľ aliancia vyvážala zbrane pre sýrskych rebelantov.

Ešte prudšie ako ropa však zlacneli drahé kovy, ktorých ceny sa pohybujú okolo trojročných miním. Kto pred tromi mesiacmi nakúpil napríklad zlato za štyristo eur, v súčasnosti by ho predal o štvrtinu lacnejšie. Keď totiž americký Federálny rezervný systém (FED) pred časom ohlásil spustenie tlačenia nových dolárov, aby zlepšil vývoj ekonomiky, špekulanti očakávali rapídny nárast inflácie. Stúpla preto jeho cena. Navyše vznikli nové zlaté bane. Hodnota všetkých tovarov a služieb však nezačala rapídne rásť. Preto vznikol na trhoch prebytok ponuky drahých kovov a cena začala strmo klesať.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba