Transpetrol sa dohodol so Slovnaftom na dodávkach ropy

Spoločnosť Transpetrol, a.s. dodá bratislavskej rafinérii Slovnaft počas tohto a budúceho roka celkovo približne 12 mil. ton ropy.

21.06.2013 11:20
Slovnaft - výroba benzínu Foto:
Slovnaft - výroba benzínu
debata

Firmy už podpísali zmluvu o preprave ropy. Hodnota zmluvy je približne 50 mil. eur. Nemusí to byť však konečná hodnota kontraktu, keďže podniky sa v zmluve dohodli na opčnom práve umožňujúcom jej predĺženie aj na roky 2015 a 2016.

“Chceli sme sa dohodnúť na dlhšie obdobie, a to sa nám podarilo. Týmto chceme naznačiť, že Transpetrol bude naším hlavným partnerom v dodávkach ropy,“ povedal po podpise zmluvy šéf Slovnaftu Oszkár Világi. „Slovnaft je pre nás strategický partner. Uzatvorená zmluva je dobrým základom pre niekoľkoročnú spoluprácu medzi dvoma tradičnými a zároveň silnými obchodnými partnermi,“ dodal predseda predstavenstva Transpetrolu Ivan Krivosudský.

Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním pre odberateľov a pre Správu štátnych hmotných rezerv SR. V roku 2002 získala 49-percentný balík akcií Transpetrolu firma Jukos Oil Company za 74 mil. USD. Slovensko si ponechalo majoritný 51-percentný podiel. Koncom marca 2009 slovenská vláda podpísala v Londýne zmluvu s vedením spoločnosti Jukos International UK B.V. o spätnom odkúpení 49 % akcií spoločnosti Transpetrol. Cena za spätné odkúpenie 49 % akcií Transpetrolu predstavovala 240 mil. USD. Štát by tak mal v súčasnosti vlastniť 100-percentný podiel Transpetrolu. O 34-percentný podiel v podniku sa totiž prostredníctvom viacerých súdnych sporov stále uchádza skupina podnikateľov okolo východoslovenského podnikateľa Ignáca Ilčišina.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Najsilnejšou spoločnosťou je Slovnaft, ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Väčšina produkcie spoločnosti smeruje na export, najmä na kľúčové okolité trhy a do západnej Európy. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL.

debata chyba