Taliani podporia rast aj naliatím peňazí do infraštruktúry

Talianska vláda schválila balík opatrení na podporu ekonomiky, ktorú trápi dlhotrvajúca recesia.

16.06.2013 13:33
Taliansko, Rím Foto:
Ilustračné foto
debata

Reformy, ktoré v sobotu oznámil taliansky premiér Enrico Letta, počítajú okrem iného s uvoľnením troch miliárd eur na projekty infraštruktúry, ktoré by mali vytvoriť približne 30 000 pracovných miest. Taliansko má tretiu najväčšiu ekonomiku v eurozóne, doliehajú na ňu však dopady úsporných opatrení, ktoré v minulých rokoch zaviedli talianski politici pre krízu v eurozóne.

Talianska vláda veľkej koalície na čele s ľavicovým liberálom Lettom chce podporiť ekonomický rast, pričom by však zvýšila schodok štátneho rozpočtu. Nové opatrenia vypracovala na základe odporúčania Európskej komisie.

Jej šéfovi Josému Manuelovi Barrosovi Letta sľúbil, že Taliansko chce dodržať svoj plán mať rozpočtový deficit pod tromi percentami hrubého domáceho produktu, ako to Európska komisia požaduje od členských štátov EÚ.

Približne 600 miliónov eur má ísť na projekty na zlepšenie celoštátnej železničnej siete. Ďalšie stovky miliónov eur vláda uvoľní na opravy tunelov, mostov alebo školských budov. O viac ako pol miliardy eur sa znížia účty za elektrinu, okrem iného aj vďaka zníženiu niektorých daní.

Vláda prostredníctvom dekrétu podľa agentúry Reuters tiež zmiernila pokuty, ktoré môže udeľovať organizácia dohliadajúca na výber daní Equitalia. Univerzitám umožnila zamestnávať väčšie množstvo výskumníkov a znížila dane vzťahujúce sa na lode a jachty, aby pomohla oživiť priemysel, ktorý zasiahli predošlé úsporné opatrenia.

Podľa premiéra sa kabinet znovu zíde v stredu a v piatok pre zavedenie ďalších reforiem. Okrem iného by sa mali týkať zjednodušenia byrokracie alebo boja s nezamestnanosťou mládeže, ktorá teraz presahuje 40 percent. Celková miera nezamestnanosti v Taliansku sa v apríli vyšplhala na rekordných 12 percent. Ekonomika potom v prvom štvrťroku klesla o 0,5 percenta. Recesia sa tak predĺžila už na sedem štvrťrokov.

debata chyba