Ak hrádze vydržia, pomôže to aj štátnej kase

Ak vodou sužovaná Bratislava a juh Slovenska ustoja nápor prívalovej vody, vláda by nemusela z rozpočtu čerpať 11-miliónovú rezervu, ktorá je vytvorená na podobné krízové situácie.

06.06.2013 10:30
Povodeň, Bratislava, záplavy, bariéry Foto: ,
Protipovodňové bariéry na nábreží Dunaja. Komplexná protipovodňová ochrana Bratislavy sa dokončila v roku 2010.
debata (9)

Rezerva je zahrnutá v naplánovanom deficite rozpočtu a ak by nenastala po zvyšok roka ani iná krízová situácia, štát by ju mohol rozpustiť. „Rezerva na krízové situácie je riadne rozpočtovaná, takže jej prípadné použitie nezaťaží deficit nad úroveň schváleného,“ povedal hovorca rezortu financií Radko Kuruc.

Naopak, pri scenári prevalenia bariér by štát musel pre povodne v rozpočte škrtať, keďže vyšší deficit a dlh si nemôže dovoliť. Očakáva sa totiž, že v čoskoro zverejnenej novej daňovej prognóze vypadnú štátu ďalšie milióny eur. Vláda chce tento rok znížiť verejný deficit na 2,9 % z vlaňajších 4,3 %.

Ešte v roku 2010 musela vláda Ivety Radičovej na mimoriadnu povodňovú situáciu vyčleniť z rozpočtu až 113 miliónov eur, čo predstavovalo 0,2 percenta hrubého domáceho produktu. V roku 2010 sa zároveň dokončila komplexná protipovodňová ochrana Bratislavy za 32 miliónov eur, z čoho 85 percent prefinancovala Európska únia.

Premiér Robert Fico už vyhlásil, že vláda je pripravená nájsť v rozpočte peniaze v prípade, že si to situácia bude vyžadovať. „Pokiaľ vzniknú škody na cestných komunikáciách, vláda zasadne a rovnako ako to bolo aj v iných prípadoch rozhodne o pridelení finančných prostriedkoch, hoci viete, že finančná situácia je tak napätá, nielen na Slovensku ale v celej Európe, že to bude komplikované,“ povedal Fico.

Veľká voda spôsobuje zatiaľ len problémy. Mohlo by sa zdať, že radosť z nej budú mať aspoň energetici, ale nie je to tak. Slovenské elektrárne, ktoré v súčasnosti riadia prevádzku vodnej elektrárne Gabčíkovo, nezvýšili produkciu elektrickej energie.

„Vodná elektráreň Gabčíkovo a Malá vodná elektráreň Gabčíkovo sú v prevádzke, pracuje všetkých 8 turbín a na Malej vodnej pracuje jedna turbína. Celkový okamžitý výkon sa pohybuje od 400 do 450 MW. Produkcia nie je vyššia, pretože spád medzi hornou a dolnou hladinou je znížený, a teraz sa pohybuje okolo 13 metrov. Spád na stupni Čunovo je menej ako tri metre, čo je dôvodom odstavenia vodných elektrární Mošoň a Čunovo,“ odkázala v stredu hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Susedné Česko, ktoré je už niekoľko dní sužované väčšími povodňami ako Slovensko, vyčlení na odstraňovanie následkov povodní viac ako päť miliárd korún, teda takmer 200 miliónov eur. V Nemecku zase kancelárka Angela Merkelová prisľúbila pomoc Bavorsku v objeme 50 miliónov eur a rovnakú sumu vyčlení bavorská vláda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba