Zákon o vyvlastňovaní je šitý na ropovod do Rakúska, tvrdia aktivisti

Novela zákona o vyvlastňovaní, ktorú predkladajú traja poslanci za stranu Smer je podľa Občianskeho združenia (OZ) Nie ropovodu šitá na mieru pre projekt ropovodu Bratislava - Schwechat pipeline (BSP).

21.05.2013 14:09
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

„Zostali sme nepríjemne šokovaní po preštudovaní novely zákona. Už pri prvom pohľade je podľa nášho názoru viac ako jasné, že tento zákon je novelizovaný pre potreby určitých záujmových skupín,“ uviedol predseda OZ Nie ropovodu Michal Ondrejka.

Návrh novely zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií a o územnom plánovaní a stavebnom poriadku rozširuje kategóriu významných investícií na všetky druhy stavieb. Za významnú by sa po novom mala považovať tá investícia, ktorá vytvorí 300 nových pracovných miest a jej hodnota bude najmenej 100 mil. eur. „Je úplne zrejmé, že táto novela je predložená kvôli projektu ropovodu BSP. Ropovod BSP nemá oporu v územnom pláne Bratislavského kraja a ani hlavného mesta, taktiež predpokladaná výška investície pri tomto projekte je až 120 mil. eur,“ spresnil člen správnej rady OZ Nie ropovodu Miroslav Dragun.

Poslanecký návrh zároveň novelizuje aj stavebný zákon tým, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. „V tomto prípade bude pôsobnosť stavebného úradu vykonávať obvodný úrad v sídle kraja. Ide rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.“ uvádza dôvodová správa k návrhu novely zákona.

Právnu úpravu predložila trojica poslancov vládneho Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro.

debata chyba