Česká centrálna banka varuje pred firmami na poistenie pokút

Česká národná banka upozornila na aktivity pražských občianskych združení Nechcipokutu.cz a řešenípokut.cz.

06.05.2013 10:09
debata

Združenie totiž ponúka prostredníctvom internetových prezentácií produkt nazvaný „poistenie proti pokutám“, zároveň však nemajú povolenie na vykonávanie poisťovacej činnosti. ČNB to uviedla na svojich internetových stránkach.

„Činnosť horeuvedených občianskych združení napĺňa znaky poisťovacej činnosti. Občianske združenia Nechcipokutu.cz a resenipokut.cz nedisponujú povolením Českej národnej banky na prevádzkovanie poisťovacej činnosti, a nie sú preto na území Českej republiky oprávnené poskytovať poistenie ani také poistenie sprostredkovať,“ uviedla ČNB.

České občianske združenie chce ponúkať podobnú službu od júla aj na Slovensku (viac v článku Čudné české združenie sľubuje stop pokutám).

Zoznamy registrovaných a regulovaných subjektov ČNB zverejňuje na svojich webových stránkach. ČNB určuje menovú politiku, vydáva bankovky a mince, riadi peňažný obeh, platobný styk a zúčtovanie bánk, vykonáva dohľad nad bankovým sektorom, kapitálovým trhom, poisťovníctvom, dôchodkovým pripoistením, družstevnými záložňami, inštitúciami elektronických peňazí a devízový dohľad.

debata chyba