Útoky v Bostone stiahli finančné trhy ešte viac nadol

Bombové útoky na bostonských maratóncov tesne pre ukončením obchodovania na finančných trhoch vystrašili investorov a prispeli k najhoršiemu dňu na amerických burzách od 7. novembra minulého roku.

16.04.2013 20:00
debata (5)

Niekoľko špekulantov sa snažilo zarobiť na cenách zlata a štátnych dlhopisov, ktoré sú vyhľadávaním útočiskom investorov v čase neistoty. Napätá situácia na trhu však tieto snahy igornovala a v červených číslach skončilo prakticky všetko od zlata, striebra cez akcie až po ropu, plynu a väčšinu ostatných komodít.

Výrazne utrpeli najmä akcie. „Myslím, že akciové trhy nedokážu tolerovať zlé správy,“ povedal pre Reuters Uri Landesman, prezident spoločnosti Platinum Partners z New Yorku. Podľa neho sa však celý utorok niesol v pochmúrnej nálade a explózie v Bostone boli už len poslednou kvapkou. „Od rána sa trh vyrovnával so zlými ekonomickými výsledkami Číny a investori predajom akcií začali vyberať zisky, čo viedlo k ďalšiemu poklesu. Ku koncu obchodovania prišli informácie z Bostonu, ktoré prepad len prehĺbili. Takéto správy ľudí znervóznia,“ dodal Landesman.

Pri podobných teroristických útokoch najviac utrpia práve akciové trhy, keď obchodníci zvzknú ochrániť svoje investície ich presunom do zlata alebo dlhopisov. V pondelok, deň útokov na maratóncov, však zlato padalo najrýchlejším tempom za posledných tridsať rokov a nízka inflácia a slabý ekonomický rast nelákalo veľa investorov ani k nákupu štátnych dlhopisov. Napriek tomu akcie neutrpeli ani zďaleka také výrazné straty ako napríklad po útokoch na dvojičky v septembri 2001.

Vtedy, deň pred útokmi z 11. septembra, hlavný akciový index zatváral na úrovni 9 605 bodov. Wall Street pre rozsiahle škody na Manhattane obnovil ochodovanie až 17. septembra a o pár hodín index spadol takmer o tisíc bodov. Trvalo mesiac, kým sa podarilo túto stratu vymazať. Po útokoch v Bostone trh reagoval oveľa miernejšie, keď si z hodnoty odpísal len 1,8 percenta.

Podľa štúdie Štátnej univerzity v Ohio v prípade teroristických útokov zvyčajne najväčšie straty utrpia akcie ropných koncernov, poisťovní, bánk, autovýrobcov a aerolínie. Tento scenár sa tentoraz nezopakoval. Na Boston nereagovali ani akcie leteckých spoločností, keďže letecká premávka bola obmedzená len nad Bostonom aj to len na pár hodín.

Situácia sa nezmenila ani v utorok. Investori bostonský prípad už úplne prehliadali, keďže trh zaplavila celá séria negatívnych správ. Medzi inými silné zemetrasenie na Blízkom východe, zníženie odhadu globálneho ekonomického rastu Medzinárodným menovým fondom alebo prudké zhoršenie nálady podnikateľov v Nemecku, čo uznávaný ekonóm Nouriel Roubini interpertoval ako prvý signál prenosu európskej finančnej krízy z periférnych krajín do jadra eurozóny.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba